Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че към момента България

...
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че към момента България
Коментари Харесай

Здравният министър: Ще затегнем мерките, ако ръстът на заразата продължи

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов разгласи, че все още България се оправя с разпространяването на ковид а и в НОЩ са удовлетворени от резултатите до момента. В същото време обаче той бе безапелационен, че актуалните " меки " ограничения ще бъдат незабавно затегнати, в случай че болестта продължи да се повишава, каквато наклонност се следи, въпреки и не в експонненциален растеж.

" При постигане на заболеваемост от над 200 души на 100 000 - то ще се наложи промяна на курса и ново стягане на ограничения те. А у нас те са измежду най-меките в света. Вече има области, където тези равнища са достигнати, само че това не е на всички места. В щаба получаваме непрекъснато данни от районните РЗИ-та. Следим обстановката ежечасно и ще реагираме. Поставили сме си граница, която в случай че бъде премината ще би трябвало стягане ", изясни Ангелов на постоянния си седмичен брифинг.

Той съобщи още, че се надява имунизация та у нас да бъде засилена. Има обаче сведения, че доста хора, които авансово са декларирали, че желаят да бъдат ваксинирани, след това не се явяват в уречения ден и час и това вреди на проектите.

Половината от страната е в „ алената зона ”. В 14 области заболеваемостта от COVID-19 е над 120 на 100 хиляди души население. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

България се подрежда на 25 място по заболеваемост в Европейския съюз и на 5 място на Балканите. 7,3 на 100 хиляди души население е смъртността, което ни отрежда на 15 място в Европейски Съюз.

Разликата в заболеваемостта в страната надминава 18 – 19 пъти сред Търговище и Кюстендил.

Процентът на позитивните за английския вид на вируса в Кюстендил е прекомерно висок. Неговото разпространяване няма по какъв начин да бъде спрян, той ще продължи, съобщи още Кунчев.

Държавният здравен контрольор заяви, че към момента нямаме случаи на разновидностите на COVID-19 от Южна Африка и Бразилия. 

Очаквайте детайлности!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР