Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна днес с Негово

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна днес с Негово
Коментари Харесай

Държавата търси помощ от Църквата за насърчаване на донорството

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев се срещна през днешния ден с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в постройката на Софийска св. митрополия, написа " Канал 3 ".

Министър Ананиев насочи молба към Светейшия патриарх за това Българската православна черква да насърчи и поддържа донорството на органи при настъпила мозъчна гибел, с цел да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат късмет да живеят.

По време на срещата стана въпрос за обстановката, пред която е изправена страната ни във връзка с неналичието на задоволително донори. Министър Ананиев посочи още, че сега в листата на чакащите за трансплантация български жители са 1137 души, като максимален е броят на чакащите за трансплантация на бъбрек – 1024. За да получат всички тези хора късмет да продължат да живеят, е нужна социална съпричастност, съобщи министър Ананиев и уточни, че би трябвало да се работи за превъзмогване на предубежденията и преосмисляне на донорството като метод да се помогне на близък. Затова Министерството на здравеопазването търси поддръжката и на Българската православна черква, която да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация и техните фамилии.

От своя страна Негово Светейшество патриарх Неофит срещна министъра с позицията на Св. Синод на БПЦ-БП във връзка с трансплантацията на органи и донорството. Министър Ананиев пое ангажимент към Негово Светейшество патриарх Неофит и документално да насочи молбата си до Св. Синод, която ще бъде прегледана по време на идната зимна сесия.

Министър Ананиев изложи пред Негово Светейшество всички ограничения, които Министерството на здравеопазването е подхванало за решение на казуса, измежду които са Национална стратегия за развиване на донорството и Пътна карта към нея, работа с координаторите по места и насърчаване на трансплантационната мрежа в страната.

На срещата участваха Техни Преосвещенства Мелнишки свещеник Герасим, основен секретар на Св. Синод и Белоградчишки свещеник Поликарп, викарий на софийския митрополит, ик. Николай Георгиев, шеф на Отдел " Връзки с обществеността " при Св. Синод, водещи експерти в региона на трансплантологията – проф. Никола Владов, проф. Любомир Спасов и проф. Генчо Начев, както и членове на политическия екип на Министерството на здравеопазването.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР