Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя
Коментари Харесай

Здравният министър поиска оставката на управителя на НЗОК

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев е изискал оставката на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев.

Това разгласи в коридорите на Народното събрание пред публицисти Кирил Ананиев.

Причината е, че шефът на НЗОК е прескочил здравното министерство и е уведомил депутатите, че Касата дължи на непознати здравни фондове над 271 млн. лева

"Директорът на НЗОК постъпи неточно, защото не е уведомил Надзорния съвет и мен за писмото си до Народното събрание. Той знае каква е процедурата. Направо е уведомил Народното събрание “, аргументира се Кирил Ананиев.

Той разясни, че когато го е попитал дали има такова писмо, той е отрекъл: „ Когато извадих писмото и демонстрирах подписа му, той сподели, че това не е неговият автограф “. Министърът разясни, че шефът след това е обяснил, че е подписал това писмо без да гледа.

Ананиев разясни, че е правилно, че НЗОК има отговорности към здравните каси на други страни: „ През главата на Надзорния съвет, на министъра, на Министерски съвет желае актуализация на бюджета, което изобщо не му е във функционалностите. Всички каси имат такива отговорности. Ние сме провели диалози с главните каси, на които изискуем пари “, посочи Кирил Ананиев. Той разясни, че тази е процедурата за споразумяване на заплащания за лекуването на българите в чужбина.

Източници на Факти.бг разясниха, че депутати от ръководещото болшинство са разговаряли със здравния министър по отношение на писмото на НЗОК. Дни по-късно бил извършен и диалог с доктор Плочев, на който той бил посъветван да подаде оставка до 15 февруари.

Кирил Ананиев съобщи, че не може да уволни шефа на НЗОК. Причината е, че той е определен от Народното събрание: „ Той желае да сътвори някакъв спор и този спор ще бъде идната седмица и Народното събрание ще си вземе решението. Аз не мога да го уволня. Аз мога да кажа, че му желая оставката. Не мога да схвана кой го подучи “, разяснява Кирил Ананиев.

През последните месеци пристрастеностите към Здравната каса се разгорещиха.

В края на юни месец 2017 година тогавашният шефът на НЗОК Глинка Комитов изненадващо подаде оставка. Българска социалистическа партия упрекна ГЕРБ, че се пробва да кадрува в институцията. В края на 2017 година оставка подаде и доктор Димитър Петров като подуправител на НЗОК.

Той посочи, че освобождението му е по гледище на шефа на институцията проф. Камен Плочев.

Д-р Петров изясни, че съгласно него "в Касата настава напредващ безпорядък " и по тази причина той самият също не желае да бъде подуправител на институцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР