Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на отбраната

...
Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на отбраната
Коментари Харесай

Ефектът от „войната“ срещу каналджиите – 50% по-малко мигранти

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на защитата Димитър Стоянов инспектираха защитата на българо-турската граница и организираха среща с представителите на Регионалната дирекция „ Гранична полиция “ в Елхово.

" Резултатите от оповестената война на каналджиите към този момент се виждат. Ако натискът на границата преди беше над 1000 души върнати дневно, за миналото денонощие те са малко над 500 души. Събрахме информация от всички служби, направихме лист с каналджиите и работим цяла седмица по тях " - означи вътрешният министър.

Той добави, че текат вътрешни инспекции от страна на ДАНС и " Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи във връзка с всички случаи, в които има подозрения за забъркани служители на реда в съдействие с каналджиите. Ще има рокади и ще бъдат подхванати и наказателни производства. Те са на разнообразни равнища – най-много на приблизително управително равнище, главно в районните дирекции по места. В София към този момент има нов шеф на гранична полиция, като към него към този момент е назначен екип. Ще бъдат отделени и в допълнение сили и управителен състав, който на място да ги координира.

" Целта е да си обезпечи повече управителен състав и по-добра съгласуваност ", безапелационен бе министърът на вътрешните работи.

По време на срещата Демерджиев и Стоянов разискали по какъв начин екипите на гранична полиция и военните да работят дружно под координацията и управлението на първата конструкция.

„ Предприехме ограничения за коригиране на пътищата в региона. Тяхното положение е проблем, защото даже поврежда техниката на полицията. Това ще стане със силите на Североизточното горско стопанство, без да се постанова да бъдат обявявани публични поръчки.

Осигурихме в допълнение техника, ще осигурим и още - дронове, безпилотни летателни апарати. Засилихме контакта с турската страна и през днешния ден в 14.00 часа следва среща сред заместник-министрите на вътрешните работи на България и Турция. Те ще беседват и с шефове на дирекции, тъй като разчитаме на усилване на помощта от турска страна " - разгласи Демерджиев.

Той изясни, че турската зона на границата би трябвало да бъде уплътнена, тъй като там се събират голямо количество мигранти и когато те са на големи групи, затрудняват българските гранични служители на реда.

" Спекулира се с пробойните на границата, тъй като ние към този момент сме обезпечили средствата за тяхното унищожаване и Министерството на защитата ги отстранява. Проблемът е, че оградата елементарно може да бъде преодоляна със стълба. Мигрантите не я минават през някакви дупки, а най-често слагат стълби – като стволове на дървета и безусловно за минута или две прескачат оборудването. Видях по какъв начин се случва това от записи на камерите " - изясни Демерджиев.

По отношение на закритото ръководство в Болярово, Демерджиев изясни, че търсят изцяло решение на казуса - засищане на  целия регион от близо 300 км. В момента деликатно се ревизира и се обмисля по какъв начин по-добре да бъдат преструктурирани силите, с цел да има по-добър резултат от тяхната работа. В околните седмици ще бъдат взети решения за цялата гранична зона.

По отношение на казуса с препълнените мигрантски центрове, Демерджиев разгласи, че са отворили едно фургонно населено място в Харманли, като в него са обезпечени всички условия за живот. Има и още едно фургонно населено място - в Елхово, за което все още няма нужда да бъде отворено.  

Министърът на защитата разгласи, че все още има 350 индивида по поръчка от Министерството на вътрешните работи, които усилват защитата на границата. До една седмица ще станат 500 индивида. Те са командировани от цялата страна. Ще правят наблюдателни и охранителни дейности, само че постоянно дружно с граничен патрул. Ще бъдат засилени и екипите на военна полиция, която има функционалности и да задържа. Така ще бъде допустимо и военните да могат да дават независими патрули. Димитър Стоянов посочи, че на пункта в Елхово ще дойдат над 40 индивида след 7-ми септември. Ще бъде обезпечена и техника от над 60 единици.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР