Министърът на външните работи в служебния кабинет Николай Милков представи

...
Министърът на външните работи в служебния кабинет Николай Милков представи
Коментари Харесай

Украйна благодари на България за твърдата и последователна подкрепа

Министърът на външните работи в служебния кабинет Николай Милков показа на брифинг пред медиите писмо от своя сътрудник от Украйна, в което той благодари за поддръжката на страната ни. 

„ Позволете ми да изразя моята признателност за твърдата и поредна поддръжка на Вашата страна за Украйна “, се показва в него.

Министър Милков заяви за писмото в отговор на журналистически въпрос за позицията на външно министерство във връзка тематиката за приемане на Украйна в НАТО и признатата от девет президенти на страни от Централна и Източна Европа декларация във връзка с Украйна и нейното участие в НАТО, към която не се причислиха България и други страни от района.

„ Аз персонално не виждам някаква действителна изгода. Ние можем да я подкрепим тази декларацията, от което нищо нямаше да последва, тъй като тя не допуска ускорено приемане и, в случай че не я подкрепим, отново нищо няма да последва. Това е една политическа изявя на група страни “, уточни Милков. 

Той добави, че все още, публично, молбата за участие на Украйна в НАТО не е публикувана в Северноатлантическия съвет, като тя ще бъде спор на едни разисквания, които занапред предстоят.

Външният министър заяви, че следва среща на върха на НАТО, най-вероятно, този месец.

Той предложи, по тематиката за Украйна и НАТО, да се следи стратегическата връзката на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, като добави, че българската позиция е в духа на това, което той приказва. Министърът изясни, че в връзката на Столтенберг се споделя, че всички решения по отношение на поддръжката на Украйна и по какъв начин това би трябвало да се случва, се взимат във формат от 30 страни.

„ Северноатлантическият съвет би трябвало да взима тези решения въз основата на сериозен разбор сред 30-те страни “, добави Милков. По думите му сходна самодейност, като на деветте страни, е „ малко опасен развой “ и уточни, че „ единството на НАТО е основната ни мощ “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР