Министърът на външните работи Теодора Генчовска прие министъра на външните

...
Министърът на външните работи Теодора Генчовска прие министъра на външните
Коментари Харесай

Министър Генчовска прие министъра на външните работи на Азербайджан

Министърът на външните работи Теодора Генчовска одобри министъра на външните работи на Република Азербайджан Джейхун Байрамов, който е на посещаване у нас.

Визитата бе във връзка 30 години от дипломатическите връзки сред Република България и Република Азербайджан, открити на 5 юни 1992 година

Сред тематиките на диалог по време на срещата бяха общото предпочитание за активизиране на стратегическото партньорство сред България и Азербайджан, както и опциите за задълбочаване на двустранните стопански връзки в сферите на енергетиката, доставката на енергийни запаси и в други основни области от съвместен интерес.

,,Високо оценяваме съществуващия деен политически разговор с Азербайджан, който отразява общото предпочитание за задълбочаване на двустранните връзки. Азербайджан е предпочитан сътрудник за страната ни в района на Южен Кавказ‘‘, сподели министър Генчовска. Тя добави, че връзките ни се развиват в атмосферата на другарство и са издигнати на стратегическо равнище с подписаната през 2015 година от президентите на двете страни Съвместна декларация за стратегическо партньорство сред България и Азербайджан.

Сред останалите тематики на диалога бяха и европейската и районната сигурност, в това число съветската военна експанзия в Украйна.

,,Руската експанзия в Украйна сътвори нова геостратегическа действителност, заплаши сигурността освен на района, само че и на цяла Европа. Разчитаме на приноса на Азербайджан за стабилността на енергийните доставки, което ще способства и за усилване на европейската и евроатлантическата сигурност‘‘, съобщи Теодора Генчовска.

След взаимната конференция министър Генчовска откри фото-изложба отдадена на 30-годишния празник в двустранните връзки с Азербайджан и България. Тя бе проведена от Държавния културен институт и посолството на Република Азербайджан у нас.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР