Министърът на външните работи на Република България Светлан Стоев обсъди

...
Министърът на външните работи на Република България Светлан Стоев обсъди
Коментари Харесай

Външните министри на НАТО обсъдиха актуалната ситуация в Афганистан

Министърът на външните работи на Република България Светлан Стоев разиска последните развития в Афганистан на изключителна видеоконферентна среща на министрите на външните работи на страните - членки на НАТО през днешния ден, 20 август 2021 година, оповестяват от Министерство на външните работи.

Българският министър изрази благодарността си към съдружниците, осигуряващи в тази комплицирана обстановка гладко действие на летището в Кабул и гарантиращи безпрепятственото овакантяване на Афганистан от жителите на съюзнически и партньорски страни, както и на афганистанци, сътрудничели на интернационалните сили. Министър Стоев осведоми също по този начин сътрудниците си за решение за приемане на до 70 афганистански жители. Той акцентира нуждата от осъществяване на обстойна равносметка на развитията в Афганистан и вероятните последици за сигурността, измежду които повишаване на терористичната опасност и незаконна миграция.

В хода на срещата съдружниците бяха единомислещи, че народът на Афганистан заслужава заслужен живот в сигурна и постоянна страна, надграждайки постигнатото в политическата, обществената и икономическата сфера през последните две десетилетия. Бе насочен апел за образуване на приобщаващо и репрезентативно държавно управление с пълноценното присъединяване на дами и малцинствени групи, което да извършва интернационалните задължения на Афганистан, да съблюдава правата на индивида и правилата на върховенството на правото и да подсигурява, че Афганистан в никакъв случай повече няма да се трансформира в леговище за терористи. Съюзниците потвърдиха решимостта си да продължат битката с тероризма.

Срещата завърши с приемане на взаимно заявление на министрите за Афганистан.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР