Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе редица двустранни срещи

...
Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе редица двустранни срещи
Коментари Харесай

Министерството на туризма проведе редица двустранни срещи в рамките на Шестата глобална конференция за винен туризъм на СОТ към ООН

Министърът на туризма доктор Илин Димитров организира редица двустранни срещи в границите на Шестата световна конференция за винен туризъм на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации в Алба, Италия.

Министър Димитров организира среща с домакина – министърът на туризма на Италианската република Масимо Караваля. В рамките на диалога беше дискутирана значимостта на туристическата промишленост за стопанските системи на двете страни. Италия е трети най-значим търговски сътрудник на България в Европейски Съюз и значима дестинация за входящ туризъм, уточни господин Димитров. Той осведоми сътрудника си, че над 250 хиляди италианци са посетили България преди пандемията, а за първото полугодие на 2022 техният брой е близо 60 хиляди. Министър Димитров подчертава върху опцията двете страни да работят за укрепването на кадровото застраховане на бранша.

Студентите, заетите в туризма, университетските среди са измежду най-хубавите посланици на бранша, посочи министър Димитров. Трябва да се употребява потенциалът на стратегии като Еразъм плюс в този аспект при взаимната работа в университетите и обмена на студенти, заявява той. Беше изразена подготвеност за основаване на работни групи и шерване на опит сред двете страни.

Министърът акцентира обстоятелството, че след Италия и Гърция, България е третата страна в Европа по брой културни и археологически артефакти и може да употребява богатия опит на домакините при съдействието сред двете страни за развиване на културния туризъм у нас. Той изрази готовността на екипа на Министерството на туризма да работи с сътрудниците си от Италия по общи планове и начинания в границите на формати като Европейска комисия, СОТ, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и други

От своя страна министър Караваля уточни, че е значимо двете страни да се промотират взаимно на далечните дестинации като Съединени американски щати, Япония, Южна Корея, Австралия и други, защото за тях ние представляваме Европа. Той изрази готовността на представителите на частните и държавните институции в бранша, да вземем за пример Италианският народен ръб по туризъм, да си сътрудничат с българските си сътрудници. На срещата министър Караваля изиска поддръжката на България за кандидатурата на Италия да е хазаин на Експо 2030.

По време на форума министър Димитров разиска опциите за по-активно съдействие в туризма и със сръбския си сътрудник Татяна Матич, като акцентът бе подложен върху трансграничното съдействие. Двамата показаха удовлетворение от отличното взаимоотношение сред София и Белград. Преди това българският заместник-министър проф. Мариела Модева, която е част от делегацията в конференцията, организира публична среща със сръбския министър на търговията, туризма и телекомуникациите Татяна Матич.

Проф. Модева посочи, че е значимо двете страни да продължат да работят под мотото “Балканите – сигурна дестинация за туризъм ” и акцентира, че обичайно Сърбия трайно е в челната десетка на топ пазарите в туризма за България. И двете страни показаха подготвеност да работят по взаимни трансгранични планове в региона на туризма. Проф. Модева насочи покана към министър Матич и делегация от Сърбия да вземат участие в 68-то съвещание на Регионална комисия Европа на СОТ, което ще се организира в България следващата година. Беше очебийно положителното съдействие и смисъла на взаимните платформи на взаимоотношение сред страните като СОТ, организацията за Черноморско икономическо съдействие, Дунавската тактика на Европейски Съюз и други

Като плодородно поле на взаимоотношение бяха посочени взаимните участия в изложби, панаири и други сходни прояви. Сръбската страна предложения България да се включи към общи винени направления сред Албания, Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Румъния, като по този метод се даде опция да се развиват разнообразни взаимни трансгранични планове. За Сърбия е значимо да имат положителни връзки със съседите си, акцентира Матич и съобщи: “Нашите връзки са обичайно положителни, имаме доста общи ползи в областта на туризма с България ”.

Друга основна среща бе тази на министър Димитров с представителите на Гърция и заместник-министъра София Захараки.

Той я поздрави за забележителното възобновяване на туристическата промишленост на южната ни съседка след Коронавирус пандемията. Изключително сме удовлетворени да записваме над три пъти повече гръцки туристи в България през 2022 година спрямо предходната, означи министър Димитров. Той акцентира, че “България и Гърция не са същински съперници, защото нашите туристически артикули са доста разнообразни и характерни за всяка от страните. Има доста, което бихме могли да научим един от различен ”, акцентира министър Димитров. И добави, че можем да стартираме да мислим за общ Балкански артикул, обща реклама и промотиране на общата ни Балканска дестинация. “Трябва да действаме като единен фронт ”, съобщи и София Захараки. Тя показа сполучливи практики при пост-COVID възобновяване на локалната промишленост в бранша, такива, свързани с рекламата, ролята на бизнеса и страната и структурирането на дейностите по отношение на нея, потреблението на ваучери за туризъм и други

Захараки показа, че Гърция приготвя огромни инфраструктурни планове, с цел да се усъвършенства трафикът през общата ни граница. С българския министър обмениха информация, обсъждайки капацитета на нови форми за туризъм и съдействие, като поклонническия и набожен туризъм, който съществено се развива в южната ни съседка или гастрономията и пътуванията в тази връзка. Двамата подчертаха, че културният туризъм е доста значим и за двете страни, а София има сериозен капацитет да бъде част и от гурме картата, привличайки посетители за къси градски пътувания. София Захараки показа положителните усещания на доста нейни сънародници, останали прелестно сюрпризирани от бързия напредък и позитивни промени, които са забелязали в българската столица.

В неофициалната атмосфера на форума министър Димитров организира срещи и с сътрудниците си, които дават отговор за туризма, в Португалия, Грузия и Сан Марино, както и с министъра на културата на Молдова. Част от тях се отзоваха на поканата на министър Димитров да посетят България за плануваната в края на октомври конференция на тематика дигитализацията в туризма.

Министър Илин Димитров е в Алба по покана на генералния секретар на СОТ към Организация на обединените нации (UNWTO) Зураб Пололикашвили. „ С него имаме превъзходен разговор и обсъдихме основаването на образователен център с марката на UNWTO ACADEMY. Имаме потребност от повишение качеството на обслужването ни и това е част от пътя ”, разяснява министър Димитров, който беседва неофициално с него.

Във връзка с тематиката на Шестата световна конференция за винен туризъм в Алба министър Илин Димитров даде особено изявление за италианската телевизия. По думите му България има антични обичаи в производството на вино, само че за мнозина остава изненада и по тази причина има още доста работа по промотирането на този тип туризъм у нас, с цел да заеме страната ни мястото, което й се поставя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР