Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на
Коментари Харесай

Законопроектите за хората с увреждания ще са в парламента до 10 дни

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, министърът на финансите Владислав Горанов и представителите на и за хората с увреждания се схванаха през днешния ден за бързо внасяне в Народното събрание на Закона за хората с увреждания и Закона за персоналната помощ, оповестиха Петков и Горанов, представени от Българска телеграфна агенция.
 Майките на деца с увреждания: Борисов да поеме отговорност за неизпълнените обещания  Протестът на майките на деца с увреждания се мести под прозорците на Борисов
До 10 дни двата законопроекта ще минат през НСТС, Министерски съвет и ще бъдат импортирани в Народното събрание.

Целта е доникъде на декември двата плана да бъдат признати и да влязат в действие от първи януари 2019 година, заяви Владислав Горанов. В бюджета за 2019 годна се отпускат в допълнение 150 млн. лв. за политики на хората с увреждания, сподели Бисер Петков.

Според Владислав Горанов страната ще даде през 2019 година към 2,5 милиарда лв. за всички хора с увреждания, в това число парите отпускани през Държавното публично обезпечаване. Парите за политиките, планувани в двата законопроекта стават 350 млн. лв. през 2019 година и на практика се удвояват, добави той.

Представители на организациите на и за хората с увреждания споделиха, че митингите им ще продължат до окончателното приемане на двата законопроекта.

Месечната финансова поддръжка по Закона за хората с увреждания ще е както следва:
- от 50 до 70,99 на 100 степен на увреждането в размер на 7 на 100 от линията на бедност;
- от 71 до 90 на 100 степен на увреждането в размер на 15 на 100 от линията на бедност;
- над 90 на 100 степен на увреждането в размер на 25 на 100 от линията на бедност;
- над 90 на 100 степен на увреждането с непозната помощ, които получават пенсия за неработоспособност заради общо заболяване в размер на 30 на 100 от линията на бедност;
- и над 90 на 100 степен на увреждането с непозната помощ, които получават обществена пенсия за неработоспособност в размер на 57 на 100 от линията на беднотия.

В плана на закона за персонална помощ ще се вкарат ограничавания за 2019 година - консуматори могат да бъдат:

- лицата с трайни увреждания с избрани 90 и над 90 на 100 степен на трайно понижена продуктивност и степен на увреждане, с право на непозната помощ;
- децата с трайни увреждания, с избрани 50 и над 50 на 100 степен на увреждане, с право на непозната помощ;
- както и децата с трайни увреждания, с избрани 90 и над 90 на 100 степен на трайно понижена продуктивност, без право на непозната помощ.

Ще има ограничаване за 2019 година за оптимален брой часове за прилагане на персоналната помощ от ползвател - съгласно самостоятелна оценка, само че не повече от 168 часа месечно или до 8 часа дневно.

Очаква се правилникът за използване на Закона за хората с увреждания и методиката за самостоятелната оценка да са подготвени да началото на април 2019 година. Оценяването на потребностите ще стартира на първи април, а от първи септември следващата година да стартира даването и финансирането на персоналната помощ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР