Министърът на спорта Димитър Илиев отново предизвиква внимание с гафовете

...
Министърът на спорта Димитър Илиев отново предизвиква внимание с гафовете
Коментари Харесай

Преди да му бият шута за некадърност: Министър Димитър Илиев разпарчетоса тотото на свои авери и мошеници

Министърът на спорта Димитър Илиев още веднъж провокира внимание с гафовете си в процеса за асортимент за управителни позиции в подчинените на него Дружества.
Неговите решения за назначения на близки сътрудници в Управителния съвет на Спортния тотализатор, като по едно и също време изхвърля опитни експерти, провокират незадоволство и кавги
Критиките и неуспехите на управлението на ММС като, че ли не стопират, месец преди ротация. В неспособността си да се оправи с какъвто и да е проблем, министърът на спорта Димитър Илиев направи следващ голям гаф.
Припомняме ви, че тъкмо преди месец точно спортното ведомство беше забъркано в следващия скандал ( преди този момент за футболните агитки) с арести за подкупи на негови чиновници, а в този момент са наред трагични подиуми с назначенията в управителните сформира на Търговските сдружения. На изпроводяк министъра реши да назначи в управленията им напълно доближени негови хора без никакъв опит и подготовка, само че за сметка на това със съмнителна известност. От страницата на ММС намерихме следната информация по отношение на конкурс за членове на УС на БСТ:
Кандидати за три от общо петте места за членове на УС на БСТ (представители на държавата) са: Виктор Николаев Налбантов, Любомир Стефанов Петров, Георги Христов Тарлеков, Рада Миткова Гьонова, Петър Михайлов Пейчев.
От встъпването си в служба през юни 2023 година, министъра назначи за краткотрайно изпълняващ длъжността – Изпълнителен шеф на Директива за птиците БСТ – Георги Тарлеков, въпреки, че за него бяха посочени обстоятелства за злоупотреби с финансови и служебни пълномощия. Уволнената от предходното управление на Дружеството (бел. Ангел Иванов) след скандални разкрития за корупционни практики с Обществени поръчки, Рада Гьонова също беше назначена като член на УС. Интерес провокира и длъжността, която заема и към сегашния миг Петър Пейчев. Той е дълготраен съучастник и сътрудник в продуцентска компания Дрийм Тийм, благосъстоятелност на Евтим Милошев, като сега Пейчев е и Председател на УС на Тотото. Именно екипа на Дрийм Тийм към момента обезпечава снимането на тиражите от игрите на Спорт Тото. Небезизвестен е обстоятелството за другарските връзки сред Милошев и министъра. Точно в тази връзка Пейчев е препоръчан и влиза в управата на Тотализатора.
Любопитно и прикрито за медиите и обществото остава обаче, че Петър Пейчев отпада още на първи тур по асортимент на документи. Възниква сериозен въпрос: Как човек който не дава отговор на минималните законови условия по закона за Публичните предприятия влиза в управата на Тотото и даже е Председател на УС? Проверяват ли се изобщо документите на непосредствено назначените претенденти или са на правилото „ щом е наш човек, няма проблем “! Абсолютно неприемливо следващо нарушаване. Сериозен е въпроса: по какъв начин откакто е изнемощял от състезанието и не дава отговор на минималните условия Пейчев ще продължи да извършва служебните си отговорности?! Това е извънредно тежък административен рецидив, предстоящ за по тежко и съществено следствие от способени органи.
В последващите стадии на състезанието, естествено отпадат: Любомир Петров, който също беше обвързван с Тотализатора и Виктор Налбантов, като втория е някогашен Изпълнителен шеф на Лафка Маркет. Налбантов има голям опит в дистрибуцията и разпространяването на наземен хазарт по времето на Национална лотария. Петров е някогашен Изпълнителен шеф на БСТ със сериозен опит и посочил положителни финансови-оперативни резултати по време на ръководството му.
На финала остават единствено „ нашите хора “ – Тарлеков и Гьонова. За Гьонова се знае, че няма корупционна поръчка или процедура в която тя да няма главно присъединяване. Очевидно ще е много скъп кадър при следващи схеми, които зам. -министъра Иво Кацаров и Илиев считат да осъществят. Репутацията на Тарлеков е извънредно спорна, като главно се слави с некадърните си схеми за източване на средстава и съвсем от всичките му предходни позиции е бил позорно отстраняван с голям брой генерирани преписки и досъдебни производства. Заформя се превъзходен тандем юрист-измамник и финансист-измамник.
По сходен подозрителен метод за правомерност и бистрота на целия развой е проведен подбора на 2-ма самостоятелни членове на УС на БСТ, който се организира в Агенция за Публичните предприятия. Там се явяват 11 претендента. На финала, несъмнено, остават 5-ма, като първите двама, които министъра най-вероятно ще назначи са хора от най-близкото му обграждане. На първо място Николай Николаев Маринов – финансист, който по актуалната му служба инцидентно е консултант на Илиев, последван от Димитър Христов Лазаров, също доста доближен на министъра и на зам.-министъра Кацаров.
От наши източници в министерството научихме, че Илиев и Кацаров неколкократно са инструктурали комисиите по подбора кои са верните претенденти, които би трябвало да останат на финала: „ Никакви хора на ГЕРБ и Пеевски! “ е бил безапелационен министъра. Ние обаче, сме поискали цялата документи по двата състезанието да ни бъде предоставена по ЗДОИ за самостоятелен разбор защото е очевадно, че комисиите за асортимент не са оценявали обективно участниците, а съгласно инструкциите на Илиев и Кацаров.
Въпреки словесните офанзиви и рецензиите към министър Илиев, той продължава със своите несъответствуващи назначения, което прави нуждата от без значение следствие и справедлив разбор на състезанията още по-належащи. Всичко това основава учредения за съществено подозрение в честността и компетентността на министъра и изисква отговори на въпросите:
Защо министъра Илиев прави конкурс малко преди ротацията, подозирайки поради словесните офанзиви с Председатели на ПГ, че ще бъде заменен заради тотална несръчност, безхаберие и корупция?
Защо назначава единствено за негови фрагменти, които нямат никакъв опит в оперативното ръководство на
хазартна активност и то отпред на главният източник на финансиране на спорта?
Защо позволява груба интервенция в работи на Комисиите за асортимент на управленията?
Готвят ли поредна корупционна среда в тотализатора?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР