Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отличи 17

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отличи 17
Коментари Харесай

Общините Горна Оряховица, Свищов и Павликени с награди за иновации и добро управление

Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков отличи 17 общини с Етикет за нововъведения и положително ръководство на локално равнище. Носителите на наградата, които, по думите му, са негови почтени лауреати за четвърти път, са: Банско, Бяла Слатина, Вълчи дол, Габрово, Горна Оряховица, Девня, Димитровград, Добрич, Кнежа, Павликени, Поморие, Русе, Самоков, Свищов, Смядово, Троян и Търговище.
Церемонията, на която те бяха отличени, се организира в границите на XII Годишна среща на локалните управляващи.
Според министъра, тези призове и от професионална, и от морална позиция съдържат доста повече от статуетката, която съставлява премията. Тук приказваме за честен тласък и самопризнание за всички старания през годините, довели до това Вашата община да се отличава от останалите по 12 правилото, които  съдържат всичко належащо и за което предходни управления на НСОРБ са се борили – да сте по-прозрачни, по-отворени, по-диалогични и по-добри за тези български жители, които живеят на Ваша територия, акцентира Николай Нанков при връчването на оценките.
България мъчно може да се похвали с нещо позитивно като пионер или отличник в Европа. Тук приказваме за една процедура, с която през 2010 година България стана първата страна с утвърдена Стратегия за нововъведения и положителни практики на локално равнище към Съвета на Европа. Това е още един измерител на огромното значение, което тези призове имат за Вас и за Вашите жители, добави районният министър.
Стратегията се извършва в партньорство сред централната власт в лицето на Министерството на районното развиване и благоустройството и Националното съдружие на общините в Република България. В нея са заложени 12 правилото за положително ръководство: почтено осъществяване на избори, представителност и гражданско участие; отзивчивост; резултатност и ефективност; неприкритост и прозрачност; господство на закона; етично поведение; подготвеност и капацитет; нововъведения и отвореност за промени; резистентност и дълготрайна ориентация; устойчиво финансово управление; човешки права, културно многообразие и обществено единство; отчетност. По един от тях е гравиран на всяка от стените на кристалния дванадесетостен, който съставлява оценката. Европейският Етикет се връчва на локални управляващи, потвърдили използването им в своята ежедневна работа.
През 2010 година България стана първата държава-членка на Съвета на Европа, акредитирана да присъжда Етикет на свои локални управляващи. Отличието се връчва за интервал от 2 години, а основната цел на самодейността е да се предизвикват напъните на от ден на ден локални управляващи и продуктивното съревнование сред тях, което на собствен ред да докара до по-ефективни политики, ориентирани към мощно и витално локално самоуправление в България.
.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР