Министърът на правосъдието Надежда Йорданова атакува пред Върховния административен съд

...
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова атакува пред Върховния административен съд
Коментари Харесай

Надежда Йорданова атакува окастрените основания за сваляне на Гешев

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова нападна пред Върховния административен съд (ВАС) 4 решения на Пленума на Висш съдебен съвет, взети по време на дебата за предварителното освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев.

Те касаят пращането - отчасти или наплъно " в коша ", на историите с " Жоси ", случаите с Елена Йончева, делото „ Баневи против България “ и мненията на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Първото бе напълно отказано да се разисква във Висш съдебен съвет, а останалите 3 ще се дискутират отчасти, т.е. - единствено за дейности или бездействия след встъпването на Гешев на поста. Но тъй като историите са отпреди това, значи съвсем същото...
Как стана това?
Казано просто, Висш съдебен съвет направи следното: откакто предишното лято въобще отхвърли да гледа предложение на правосъден министър (Янаки Стоилов) за " импийчмънт " на основния прокурор, въпреки всичко бе длъжен от Конституционен съд да го направи. Решението бе от февруари, 2022 година

При това състояние Съветът реши, че ще одобри правила по какъв начин да тече процедурата. В тях записа категорично, че може да се разискват единствено дейности на основния прокурор от встъпването му в тази служба (преди имало други органи, които да го управляват, б.р.).

И по този начин на разискването на особено планувано съвещание - дали 9-те учредения на Надежа Йорданова, с които желае събаряне на обвинител №1 са възможни, упоменатите четири бяха пратени в " осма глуха ".

Останаха точките за туитовете на Гешев, че поддържа " законосъобразните " дейности на Министерство на вътрешните работи против агитки " платени от Черепа ", до момента в който Министерство на вътрешните работи пребиваше жители, протестиращи точно против него, за поредицата на АКФ „ Осемте джуджета “ за хипотетична мрежа на въздействие в голям брой институции, за множеството изказвания на основния прокурр, " с които се показва нестимулирано отрицателно отношение към високочувствителен в обществото въпрос " - за системата за инцидентно систематизиране на делата, за директива издадена от основния прокурор за краткотрайно лишаване на коли и за значително безучастие по отношение на отравянето на Емилиян Гебрев и поддържането от прокуратурата на двойни стандарти.

(Между другото - последното развиване е, че Висш съдебен съвет прати за май идващото разискване - с цел да " настигне " процедурата, стартирана по настояването на Янаки Стоилов, тази стартирана от Надежда Йорданова, б.а.).

“Поддържам доводите си, че уронването на престижа на правосъдната власт, когато се касае за висока служба като тази на Главния прокурор, може да обгръща и държание преди встъпването му в служба, заради събитието, че с цел да встъпи обещано лице в служба „ Главен прокурор на Република България “, то следва да дава отговор на високи морални условия.<…>

Поради това не мога да се съглася, че може да се раздели във времето деятелността на магистрата и да се одобри, че неналичието на морални качества не е съображение за взимане на решение по чл.175, алинея 5 ЗСВ”, написа в жалбата си до Върховен административен съд министърът.

Тя е пратила и " уточненията ", които Висш съдебен съвет изиска от нея в едноседмичен период във връзка остарялото искане за " импийчмънт " - това на Янаки Стоилов от предишното лято. Па неговите претенции - откакто първо Конституционен съд въпреки всичко задължи Висш съдебен съвет да ги гледа, на предишния пленум някои кадровици от прокурорите споделиха, че не им е ясно в какво се упреква Гешев и че той по този начин не можел да провежда отбраната си.

Затова бе даден период на Йорданова да посочи тематиката.

Всичко това протича на фона на непрестанно заявено предпочитание от самия Гешев да се пази всъщност, процедурата да бъде пусната, с цел да се изчистело името му. Той назовава остарялото искане на преподавателя, а в този момент парламентарен арбитър проф. Янаки Стоилов " правно нищо ", а настоящето на Йорданова - " просто нищо ".

Ето и истинското известие на Министерство на правосъдието:

Министър Йорданова апелира пред Върховен административен съд отхвърли на Висш съдебен съвет да прегледа част от сигналите за премахване на основния прокурор

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова изпрати до Върховния административен съд (ВАС) тъжба против четири решения на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), взети по време на дебата за предварителното освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев, извършено на 04. 04. 2022 година. Тогава Висш съдебен съвет отчасти позволи случаите с Елена Йончева, делото „ Баневи против България “ и мненията на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Висш съдебен съвет отхвърли да ги преглежда в частта им за дейностите и бездействията на Иван Гешев в интервала до встъпването му в служба „ Главен прокурор на Република България “ на 18.12.2019 година Кадровиците на Темида отхвърлиха да прегледат напълно и проблема с „ Жоси “.

“Поддържам доводите си, че уронването на престижа на правосъдната власт, когато се касае за висока служба като тази на Главния прокурор, може да обгръща и държание преди встъпването му в служба, заради събитието, че с цел да встъпи обещано лице в служба „ Главен прокурор на Република България “, то следва да дава отговор на високи морални условия.<…> Поради това не мога да се съглася, че може да се раздели във времето деятелността на магистрата и да се одобри, че неналичието на морални качества не е съображение за взимане на решение по чл.175, алинея 5 ЗСВ”, написа в жалбата си до Върховен административен съд министърът. „ С оглед гореизложеното, смятам, че от главно значение е проучването на въпроса по кое време в общественото пространство са станали известни събитията, съдържащи се в предлагането ми по член 175, алинея 5 Закон за съдебната власт, с които е накърнен престижа на правосъдната власт “, се споделя още в документа.

В тази връзка министър Йорданова моли Върховен административен съд преписката да бъде върната във Висш съдебен съвет с инструкции за разглеждане и изговаряне по нея.

Министър Йорданова изпрати до Висш съдебен съвет и разяснения по предлагането на служебния министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов за предварително освобождение на основния прокурор на съображение уронване на престижа на правосъдната власт, като настояването е по отношение на отчет на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. На 12 април Висш съдебен съвет реши, че в предлагането на Стоилов има нередности, които министърът на правораздаването би трябвало да в профил в 7-дневен период.

В документа се прецизират редица в действителност условия, свързани с настояването – за оповестяване на материални доказателства по неприключени досъдебни производства, за липса на идентични критерии при преценката и дейностите по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности, за потреблението на чиновници от Бюрото за отбрана на очевидци за осъществяване на претърсвания и изземвания в постройката на президентството както и за неспазване на правилата за инцидентно систематизиране на каузи.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР