Министърът на правосъдието може да поиска от Висшия съдебен съвет

...
Министърът на правосъдието може да поиска от Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

КС отвърза ръцете на правосъдния министър да иска отстраняването на Иван Гешев |

Министърът на правораздаването може да изиска от Висшия правосъден съвет основният прокурор да бъде отхвърлен прибързано, реши единомислещо Конституционният съд. Янаки Стоилов не е взел участие в гласуването с претекста, че той е вносител на питането до Конституционен съд.

Докладчик по делото е Филип Димитров.

До проблема се стигна откакто предходната година някогашният длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов, който в този момент е парламентарен арбитър, настоя пред Висшия правосъден съвет предварително да освободи Иван Гешев. Висш съдебен съвет обаче разгласи за неприемливо настояването на министъра. Стоилов изиска пояснение от Конституционен съд, а представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев го поддържа да бъде питан Конституционният съд за основанията и процедурата по предварително премахване на тримата огромни в правосъдната власт.

Съдът пояснява член 130в от главния закон, който планува правосъдният министър да може да прави оферти за назначение, повишение, намаление, пренасяне и освобождение от служба на съдии, прокурори и следователи.

Сегашният правосъден министър Надежда Йорданова изрази подготвеност да задейства отначало процедура по предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев, в случай че Конституционен съд реши, че има тези пълномощия.

Йорданова разгласи преди време, че към процедурата за отстраняването на Гешев би добавила и спомагателни претекстове. По думите ѝ са налице разнообразни типове нарушавания, както в границите на сегашния мандат на Гешев, по този начин и в предходните му професионални дейности.

Твърденията й дадоха мотив на Антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров, да се самосезира и да образува инспекция против Гешев. КПКОНПИ извика през днешния ден Надежда Йорданова да даде съответни обстоятелства, само че правосъдният министър отхвърли " поканата ". Самият Цацаров ще е отпред на комисията до 1 март. Преди дни Народното събрание гласоподава оставката му, която той подава пред Народно събрание на 14 януари, а правосъдните кадровици го върнаха като прокурор във ВКП.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР