Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че утре (30 юни)

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че утре (30 юни)
Коментари Харесай

Атанас Славов ще атакува пред съда избора на Сарафов за временен главен прокурор

Министърът на правораздаването Атанас Славов съобщи, че на следващия ден (30 юни) ще подаде тъжба във Върховния административен съд против.

Темата за това дали прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) е способният орган, който да се произнесе по назначението, или то е трябвало да бъде разисквано от пленума. Миналата седмица адвокати и конституционалисти също показаха обществено мнение, че

Министър Славов разяснява през днешния ден тематиката, откакто и предходната седмица съобщи пред кадровия орган, че след отстраняването на Иван Гешев от поста. Освен това съгласно Славов процедурата за избор на нов основен прокурор, която бе открита предходната седмица, би трябвало да бъде спряна в изчакване на произнасянето на Конституционния съд, който във вторник позволи да прегледа всъщност искане, с което бе сезиран от някогашния основен прокурор Иван Гешев.

" Има експлицитна норма в Административнопроцесуалния кодекс, която споделя, че тогава, когато има позволено дело в Конституционен съд, с което е оспорена конституционността на закон, който би трябвало да се приложи в едно произвеждане, каквото несъмнено е изборът на нов основен прокурор, тогава съответният орган стопира производството по делото до произнасянето на Конституционния съд ", изясни Славов, представен от БНР.

 Съдебният съвет не реши кой е трябвало да избере Сарафов, само че откри процедура за нов основен прокурор Съдебният съвет не реши кой е трябвало да избере Сарафов, само че откри процедура за нов основен прокурор

По думите на министъра сега изборът на нов основен прокурор не дава отговор на публичните упования и на условията на обществото към тази фигура. Според него позволеното дело пред Конституционния съд, в което Иван, въвеждащи ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници, не блокира действието на самия механизъм.

Славов счита, че през юли ще има. Той подсети, че една от главните хрумвания е промяна на структурата и състава на Висш съдебен съвет, като задачата е да бъдат обособени два обособени съвета - правосъден и прокурорски. Те ще бъдат с друго систематизиране на професионална и парламентарна квота, като задачата е усилване на съдийското самоуправление.

 Конституционният съд позволи искане на Гешев против механизма за следствие на основния прокурор Конституционният съд позволи искане на Гешев против механизма за следствие на основния прокурор

" Безсмислено е за няколко месеца да се открива процедура по желание на членове на Висш съдебен съвет ", сподели Славов с оглед идните промени.

" Не мисля, че Делян Пеевски е бил спънка да стартира процесът по промени в конституцията ", разяснява министърът, откакто, в която да няма ярки партийни фигури. Самият той се отхвърля да бъде част от нея " в името на България и на конституцията, тъй като измененията са неотложни ".

Правосъдният министър е на мнение, че до момента в който не минат и измененията в конституцията, не е добре да стартира процедура по желание на нов основен прокурор, защото се приказва за понижени пълномощия, както и по-кратък мандат.

 Пеевски разгласи, че ще има нова комисия по конституционните въпроси, в която той няма да взе участие Пеевски разгласи, че ще има нова комисия по конституционните въпроси, в която той няма да взе участие

" Доверието в правосъдната система в България за жалост редовно не е високо. Причините за това са доста и разнообразни. Но включването на медиацията в целия развой е опция жителите да видят човешкото лице на правораздаването. Да видят, че цялата система е насочена към тях и работи за тях ", разяснява министърът в изявлението си пред участниците в Международна конференция " Съдебна медиация в Европа и Съединени американски щати - ключ към съглашение по висящи правосъдни каузи ".

Форумът е проведен от работната група, избрана с решение на Висш съдебен съвет да изготви разпоредба за устройство на центровете за медиация към съдилищата и разпоредба за асортимент и надзор върху активността на медиацията.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР