Министърът на отбраната Тодор Тагарев обсъди със свои предшественици приоритетите

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев обсъди със свои предшественици приоритетите
Коментари Харесай

Тагарев и екс военни министри умуват как България да навакса с отбраната

Министърът на защитата Тодор Тагарев разиска със свои прародители целите на отбранителната политика.

В края на предходната седмица той предложения за неофициална полемика някогашни военни министри, като на поканата се отзоваха Ангел Найденов, Аню Ангелов, Бойко Ноев, Велизар Шаламанов, Драгомир Заков и Николай Свинаров.

Те обмениха отзиви и оценки по настоящи въпроси на отбранителната политика на поради променената геополитическа конюнктура -, рецесията в Близкия изток и неустойчивостта в

Присъстващите се сплотиха към мнението, че невижданите закани за сигурността на демократичния свят и неговите съюзи Европейски Съюз и НАТО, към които принадлежи и България, постановат ускорено повишение и рационализиране на отбранителните качества. Според тях би трябвало да се работи още, с цел да осъзнае българското общество тази належаща нужда.

Беше маркирано, че темповете на повишаване на отбранителните качества на страната ни изостават от динамичността на средата на сигурност, като съществена причина за това е наследената обществено-политическа незаинтересованост към проблемите на войната и мира, довела през годините до незадоволителни национални старания като човешки и финансов запас.
 Бюджет за защита над 2% от Брутният вътрешен продукт и следващата година даде обещание Тагарев
Бюджет за защита над 2% от Брутният вътрешен продукт и следващата година даде обещание Тагарев

МО ще продължава да влага в развиването на лечебните заведения от системата на ВМА

Тагарев и някогашните министри смятат, че съществуващите стратегически и доктринални схващания би трябвало да бъдат обновени и надградени в сходство с националните особености и съюзните условия, както и с отчитане на факторите, определящи средата за сигурност и рисковете за мира, сигурността и стабилността.

Основна тематика на разискване бяха опциите за превъзмогване на дефицита на персонален състав, ангажирането на по-големи човешки запаси в защитата и обезпечаване на военновременния запас. В полемиките се оформи общо виждане, че не е належащо възобновяване на . Решения би трябвало да се търсят в границите на съществуващите човешки запаси, както и посредством внезапно възстановяване на изискванията на труд и професионална реализация във въоръжените сили, посредством насърчаване на разнообразни форми на непринуден принос към защитата. В дебата за човешкия фактор в армията скъп би бил приносът на самите военнослужещи - от строя и от запаса.

Тагарев и неговите прародители се сплотиха и към визията, че стратегиите за рационализация и превъоръжаване би трябвало да бъдат изпълнявани по проект и по опция да бъдат ускорявани. За задачата е належащо и основаването на съответен управнически потенциал. Тези стратегии основават евентуални благоприятни условия за индустриално съдействие, които би трябвало интензивно да бъдат осъществени в интерес на българската стопанска система.
 Тодор Тагарев: България е окуражена да укрепи споделената сигурност на Европейски Съюз
Тодор Тагарев: България е окуражена да укрепи споделената сигурност на Европейски Съюз

Рисковете за сигурността претендирали бързо създаване на мощна отбрана в границите на НАТО и Европейски Съюз

Бяха разисквани и потребностите на националната защита и съюзните ни отговорности, в това число в подтекста на развиването на потенциала на България като страна хазаин, както и на националната и районната инфраструктура.

Сред значимите тематики бе финансирането на защитата . Очевидна е нуждата от търсене на още по-широка поддръжка измежду обществото за увеличение и усилване на националните отбранителни качества, подкрепено с съответно финансиране. на разноски за реализиране и развиване на нужните отбранителни качества, за гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната целокупност на България, както и за съответен принос в груповата защита на НАТО, бе маркирано на срещата.
 Борбата на българската войска - да резервира хората в строя
Борбата на българската войска - да резервира хората в строя

Началникът на защитата припомня, че рационализация без хора е невъзможна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР