Министърът на отбраната на Естония Хано Певкур заяви, че балтийската

...
Министърът на отбраната на Естония Хано Певкур заяви, че балтийската
Коментари Харесай

Естония дава на Украйна касетъчни боеприпаси

Министърът на защитата на Естония Хано Певкур съобщи, че балтийската страна му може да стартира да предава на Украйна касетъчни муниции, неразрешени от интернационалната спогодба , към която обаче нито Русия, нито Украйна са се включили, заяви Би Би Си.

" Естония реши да даде на Украйна артилерийски муниции с диаметър 155 милиметра ", съобщи Певкур пред естонската социална телевизия ERR. - Не считам за належащо да приказвам за детайлностите на споразуменията сред естонските и украинските въоръжени сили, по-специално за количеството и номенклатурата на боеприпасите . "

В отговор на въпрос за касетъчните муниции министърът съобщи: " Ако предоставим касетъчни муниции на Украйна, не виждам проблем, защото и двете воюващи страни към този момент употребяват такива муниции на украинска територия. "

По-рано медиите оповестиха, че Турция е почнала да изпраща касетъчни муниции на Украйна в края на предходната година. Според източниците Киев по-рано безрезултатно се е опитал да получи такива доставки от Съединени американски щати.

По-късно представители на Турция и Украйна отхвърлиха изказванията за доставките .

Естония разполага с касетъчни муниции, създадени в Германия, и, както в тази ситуация с танковете, ще се нуждае от немско единодушие за реекспорта им.

Според украинските управляващи и интернационалните наблюдаващи касетъчните муниции се употребяват от Русия в сегашния спор.

Основната заплаха от касетъчните муниции се състои в това, че тези снаряди или ракети носят доста по-малки взривни устройства , които поразяват огромни площи. В същото време избран брой от тези заряди не се взривяват и могат да съставляват заплаха за цивилните жители години наред.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР