Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор
Коментари Харесай

Нова завод ще преработва отпадъците на Разград и региона


Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа контракт за създаване на две съоръжения за обработка на боклуци. Съоръженията ще обслужват 110 000 поданици от общините Разград, Исперих, Кубрат, Завет, Лозница, Самуил и Цар Калоян. По плана ще се изградят апаратура за авансово отнасяне с потенциал 30 932 т годишно и компостираща апаратура с потенциал 4168 т годишно.

" Социално-икономическите изгоди от осъществяването на този план са ориентирани към възстановяване качеството на околната среда за жителите в седемте общини ", сподели министър Димов. Проектът способства за кръговата стопанска система – приоритет на Европейския съюз, като в следствие от инвестицията отпадъкът ще се трансформира в запас. В дълготраен проект това ще докара и до понижаване на цената, която заплащат жителите, добави министърът.

" С реализирането на този план и изпълнявайки условията на закона доста ще понижим депонирането на боклуци и ще успеем да запазим сумите, които в този момент заплащат нашите съграждани ", съобщи кметът на Разград Валентин Василев.

Основната цел на плана е да се понижи количеството депонирани боклуци в общините от Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците (РСУО) Разград. Тя ще се реализира посредством създаване на инфраструктура за разделно събиране и оползотворяване на зелените битови боклуци и авансово отнасяне на смесените битови боклуци.

" Подписването на този контракт е продължение на дейностите, които се финансират по ОПОС 2014-2020 в сходство с йерархията за ръководство на отпадъците и с националните цели за поетапно понижаване на количествата биоразградими битови боклуци, предопределени за депониране ", сподели в умозаключение министър Димов. Приоритет е увеличението на каузи на рециклираните и оползотворените боклуци минимум от хартия и картон, метали, пластмаса и стъкло.

Общият размер на инвестицията е над 13,5 млн. лева Оперативна програма " Околна среда 2014-2020 " обезпечава безплатна финансова помощ в размер на 8,6 млн. лева Срокът за осъществяване на плана е 27 месеца.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР