Министърът на образованието предлага нов график за провеждане на външното

...
Министърът на образованието предлага нов график за провеждане на външното
Коментари Харесай

Директори и учители подкрепят предложените промени за матурите

Министърът на образованието предлага нов график за осъществяване на външното оценяване, в който се планува седмокласниците да имат една седмица повече за подготовка.

Освен това изпитите за 7-и и 10-и клас ще се организират в разнообразни дни. Голямата цел на просветителното ведомство си остава смяна на образователните стратегии.

" За инспекцията на изпитните работи е доста значимо да се направи предпочитано инспекцията за 7-и клас, тъй като тя е съществено важна за изнасяне на резултатите и идващото класиране на учениците. НВО в 4-и и 10-и клас не се отразяват резултатите върху по-нататъшното им развиване, те имат чисто статистически темперамент, заради което тази смяна, както и с цел да може да учениците по-дълго да учат, е значима ", каза директорът на 119-о учебно заведение Диян Стаматов в студиото на " България заран ".

По негови думи предлагането на министър Цоков седмокласниците да имат още една седмица за подготовка е значимо.

" Тези седмица е значима също за това, че до момента откакто мине НВО, следваха 2-3 седмици на многообразие. Учениците не толкоз съществено поглеждаха на образователния развой, тъй като за тях най-важните изпити завършват. По този метод до последно ще учат, ще покажат своите резултати и действително ще имат една седмица, която можем да я озаглавим планови действия или други занимания ", счита Стаматов.

Учителят по Български език и литература от 73-то училище Силвия Костова е на мнение, че би трябвало да усилят часовете по литература в 11-и и 12-и клас. Според нея е значимо да се подберат готови фрагменти, които да сформират по-добри проби.

" Аз поддържам концепцията да се размени преразказ с креативен въпрос. Един преразказ не оценява добре опциите на учениците. Такъв отговор и въпрос е доста по-добре ще разберем какво е мисленето на ученика ", сподели Костова пред Bulgaria ON AIR.

" Текстът, който бе препоръчан тази година, бе много нереален, множеството седмокласници не схванаха защо става дума, тяхното възпроизвеждане беше без да осмислят това, което се случва. При творечeския въпрос биха могли да бъдат на практика ориентирани. Някои възпитаници не биха могли да отговорят, тъй като нямат творчeско мислене, в което аз не виждам нещо ужасно. Не би трябвало от учениците да се чака наложително да имат единствено 5 и 6. Да се види подготовка на просветеност, а не на назубряне ", добави Диян Стаматов.

По думите на Силвия Костова мъчно се приготвят фрагменти, които да сформират положителни текстове.  " Литературата изисква креативно мислене, не е наложително всички да имат отличен 5,50 или над 5,50. Трябва да се вдигне критерия, не може 30 точки да са тройка. При състояние, че в целия свят 50 точки са нужните, за да имат междинен 3. Това ще накара учениците да положат повече старания ", на мнение е тя.

" Комплексни са факторите, естествено, в директна връзка е самата система за оценяване би трябвало да се увеличи летвата, с цел да могат обективно да бъдат сложени самите резултати на финала ", добави Стаматов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР