Министърът на образованието Красимир Вълчев не очаква бум на коронавирус

...
Министърът на образованието Красимир Вълчев не очаква бум на коронавирус
Коментари Харесай

Вълчев: Няма повод за притеснение от случаите на КОВИД в системата


Министърът на образованието Красимир Вълчев не чака взрив на ковид в учебните заведения. Той коментираслучаите на инфектирани учители в София и на възпитаници от Русе и Стара Загора. По думите му ситуацията в системата на образованието за момента е спокойна и няма мотив за терзание.

Чисто статистически, в случай че имаме по 200 болни дневно всекидневно, сред 10 и 15 най-малко ще бъдат възпитаници и учители, тъй като това е процентът. Вероятно, това ще бъде обстановката през цялата образователна година. Работещите в системата на предучилищното и учебното обучение са над 3 % от общия брой заети, децата и учениците в детските градини и учебните заведения са 12-13% от популацията. Колкото и да боледуват, би трябвало по малко да свикнем с мисълта, че ще имаме заболели учители и възпитаници, акцентира Вълчев, представен от БНР.

Министърът участва през днешния ден на четвъртата национална конференция " Образование 4.0 ".

Навъпрос за какво на първия образователен ден в столичното 55-то учебно заведение „ Петко Каравелов “ е бил позволен преподавател със признаци на ковид, Вълчев съобщи, че се прави инспекция. На този стадий той не счита, че управлението на образователното заведение е показало безнаказаност.

Много е субективно да се каже какви признаци е имал, те може да са били доста леки, не мога да разясня сега, защото рискуваме да обвиним учителя без да е бил отговорен. Ние ще проверим случая, само че, отново споделям, най-важна е персоналната отговорност. Личната отговорност на всеки един преподавател, на родителите за техните деца, безапелационен бе просветният министър.

Продължава подаването на заявки от учениците, които желаят да учат отдалечено. По здравословни аргументи са подадени заявки от близо 280 възпитаници, а 220 са тези, които по избор желаят да се образоват от у дома.

Така общо все още подадените заявки за отдалечено образование на възпитаници са близо 500, като " чакам огромна част от учебните заведения да дават обезщетително образование ", съобщи Вълчев. И добави категорично, че няма по какъв начин това образование да е равностойно на присъственото. Затова се дават няколко други възможности. Едната от тях е учениците да се включат в действителната класна стая посредством виртуална връзка. Втората опция е за спомагателни часове за работа с учителите, а третата опция е за възлагането на задания на учениците и за надзор на осъществяването им.

Според него се чака дребна част от учениците да се включат в така наречен " отдалечени центрове ". През идната седмица ще стане ясно какъв брой от тези 15 отдалечени центрове ще се наложи да стартират да действат, като " чакам един или няколко от тях да стартират да работят ", разгласи просветителният министър. Той уточни, че по-добрият случай е учениците да останат в учебно заведение и да запазят връзката със личните си учители и съученици, в случай че се включват в част от часовете.

На учениците, които през вчерашния ден и през днешния ден, са останали у дома, би трябвало да им бъде предоставено обезщетително образование от учебните заведения и учителите ще работят в допълнение с тях, осведоми просветителният министър. Той посочи, че за учениците, които са у дома, могат да им се задават задания посредством електронна платформа /асинхронно обучение/ или да имат спомагателни съвещания с учителите.

Педагозите ще получават за тях в допълнение по 15 лв. на час, означи министър Вълчев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР