Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков представи бюджета

...
Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков представи бюджета
Коментари Харесай

Спор в НС за парите за образование и наука: Вдигат заплатите на учителите, а на учените?

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков показа бюджета за 2022 година в отрасловата парламентарна комисия. От Има Такъв Народ и ГЕРБ-СДС означиха, че парите на учителите се подвигат, до момента в който на учените си остават ниски.

Какво планува бюджетът

Предвидените средства за образованието и науката за 2022 година са 6,408 милиарда лева или това е 4,5 % от Брутният вътрешен продукт. Трябва да се означи нарастването на учителските заплати, които ще доближат до 125 % от междинната работна заплата за страната, считано от 1 април 2022 година За това са заложени 239 млн. лева в допълнение. Ще бъдат обезпечени безвъзмездни ясли и детски градини, като за това са планувани 84,4 млн. лева, сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на съвещанието на парламентарната просветителна комисия, на което се разисква на първо гласоподаване бюджетът за обучение и просвета за 2022 година

С 16 млн. лева се усилват средствата за подкрепяне на храненето на децата в наложителната предучилищна възраст и на учениците от началния стадий. Ръст с 6,5 млн. лева е заложен на средствата за превоз на учениците, които се образоват в средищни учебни заведения или в професионални гимназии в прилежащи обитаеми места. За пазаруване на учебни рейсове се дават 10 млн. лева Ще има и нова стратегия за спомагателна поддръжка за спорт, отдих и просвета на учениците, която ще се финансира със 100 млн. лева С 15 млн. лева ще се построяват физкултурни салони и спортни площадки в учебните заведения, в които няма такива или съществуващите не са в положително положение, заяви министър Денков.

Той сподели, че ще има нова национална стратегия за просветителни посредници и обществени служащи за институциите, която ще се финансира с 10 млн. лева Ще продължи и националната стратегия " Отново дружно " с 22,6 млн. лева

За висшето обучение в допълнение има 43,5 млн. лева, които са за прехрана на образованието. С 10 % се усилват средствата за стипендии на студентите, като са планувани 5,5 млн. лева Висшите учебни заведения ще получат с 5 млн. лева повече за научна и художествено-творческа активност и за издаването на учебници и научни писания, заяви министър Николай Денков. Той посочи, че са планувани и средства за нарастване на стипендиите на докторантите и се чака те да станат 750 лева

Критики за парите на ВУЗ и Българска академия на науките

Проф. Андрей Чорбанов от ПГ на " ИТН " съобщи, че е надълбоко отчаян от плануваните средства в бюджета за образованието и науката. Той означи, че извънредно ниски са заплатите на учените в Българска академия на науките.

Според Деница Сачева от ПГ на ГЕРБ-СДС от този бюджет мъчно може се каже, че образованието е приоритет.

" Одобряваме политиките, залегнали още при нашето ръководство, за повишение на учителските заплати, само че се основава огромен дисбаланс сред заплащането в учебното обучение и на това във висшето обучение и Българска академия на науките ", съобщи Сачева. Тя сложи въпроса да бъде нараснало финансирането на българските неделни учебни заведения в чужбина.

" Когато приказваме за обучение и просвета, би трябвало да поливаме цялата градина, тъй като разноските за обучение и просвета са с най-висока възвращаемост ", разяснява заместник-председателят на просветителната комисия Красимир Вълчев от ПГ на ГЕРБ-СДС. Той сложи и въпроса за какво се планува Националният институт по метеорология и хидрология да бъде изместен от МОН в Министерство на околната среда и водите.

Има ли дискриминация към Българска академия на науките?


Вчера Общото заседание на Българската академия на науките изрази своето отвращение от размера на бюджетната дотация, планувана за Академията за 2022 година Това политическо решение подрежда учените, работещи в Българска академия на науките, на последно място в системата на образованието и науката в страната, обявиха от институцията.

За най-ниската академична служба " помощник " в държавните висши учебни заведения беше избрана минимална месечна работна заплата от 1300 лева За съпоставяне, минималната заплата на помощник в Българска академия на науките през 2021 година е 946 лева, т.е. 72% от възнаграждението на сътрудник на същата служба в държавно висше учебно заведение. Нещо повече, главната заплата на професор в Българска академия на науките е по-ниска от главната заплата за помощник в държавно висше учебно заведение, показват от Академията.

Дискриминацията към Академията продължава и в плануванаъа бюджетна дотация за 2022 година, която за следващ път ще демотивира младежите да изберат професионална реализация в Българска академия на науките.

Младите хора не са съгласни да следват една от най-тежките кариери и след 15-20 години твърдоглав труд да получават под междинната заплата за страната. Въпреки признатите стратегически документи страната продължава да не съблюдава поетите задължения за постигане на целевите равнища за финансиране на НИРД като % от Брутният вътрешен продукт, показаха още от Българска академия на науките.

Учените заплашиха с митинги, в случай че ръководещите не се отзоват на поканата им за разговор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР