Министърът на образованието и науката Галин Цоков проведе среща с

...
Министърът на образованието и науката Галин Цоков проведе среща с
Коментари Харесай

ОИСР помага за повишаване на резултатите на българските ученици

Министърът на образованието и науката Галин Цоков организира среща с Андреас Шлайхер, шеф на дирекция " Образование и умения " и началник на Програмата за интернационално оценяване на учениците (PISA) на Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Двамата договориха правене на спомагателни разбори за България и поддръжка за реформиране на системата за оценяване в образованието у нас.

Информация за диалога беше оповестена от Министерството на образованието и науката (МОН). Той беше извършен във Финландия в границите на конгрес за обзор на настоящите просветителни политики, проведен от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Срещата е инициирана от Галин Цоков поради ниските резултати на българските възпитаници в интернационалните сравнителни изследвания. По думите му е почнала серия от промени за да бъде сложена основата за цялостна смяна в метода на оценяване на знанията на учениците, които да бъдат ориентирани към образуване на умения и компетентности вместо наизустяване на познания. " Притеснени сме и от продължаващите ниски резултати на учениците ни в последните проучвания на PISA през 2018 година и желаеме да сложим основата на същинска смяна, която да ни оттласне от дъното на интернационалната ранглиста ", разяснява просветният министър.

Според Андреас Шлайхер България е в обстановка, в която единствено може да усъвършенства резултатите. По думите му в по-лоша обстановка са страни, за които се регистрира сериозен спад по данни от интернационалното проучване. Той съобщи, че България демонстрира резистентност, която може да се преглежда и като основа за надграждане на резултатите ѝ.
 Умуваме дружно с Румъния по какъв начин да повишим качеството на образованието
Умуваме дружно с Румъния по какъв начин да повишим качеството на образованието

МОН прави обзор на образованието на бъдещите учители в университетите

Шлайхер пое ангажимент неговият екип да подкрепи МОН в правенето на проби за учебните заведения в страната, както и с методическа помощ за смяна на модела на преподаване.

По покана на Галин Цоков Андреас Шлайхер ще взе участие отдалечено във конгрес за дигитализацията в българското обучение през първата половина на декември. През февруари в България ще бъде проведено и взаимно събитие с Организацията за икономическо сътрудничество и раз , отдадено на смяната в актуалното учебно обучение, в което Шлайхер също ще вземе присъединяване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР