Министърът на националната отбрана на Литва Арвидас Анусаускас заяви ,

...
Министърът на националната отбрана на Литва Арвидас Анусаускас заяви ,
Коментари Харесай

Литва призова да няма паника заради присъствието на вагнеровци в Беларус

Министърът на националната защита на Литва Арвидас Анусаускас съобщи, че идването на огромен брой наемници от съветската паравоенна формация " Вагнер " в прилежаща Беларус не е повлияло на геополитическото състояние във и около балтийската страна , цитира думите му Руската работа на Би  Би Си.

През последните дни се появи информация, че след несполучливия опит за протест на групировката, ръководена от Евгений Пригожин, от ден на ден наемници идват от Русия в Беларус. По оценки на беларуските опозиционери в страната в този момент има към 3,5 хиляди " вагнеровци " и други не престават да идват.

" Няма потребност да се плашите. В резултат на това геополитическата обстановка не се е трансформирала. Ще се промени с края на войната в Украйна и с края на съветската експанзия. Тогава ще се промени, само че в този момент всичко е комплицирано, " сподели Анусаускас.

В изявление за организация ELTA министърът увери, че държавното управление следи процесите в Беларус: " Имаме повече от задоволително принадлежности, благоприятни условия да се оправим с всичко това и да сме подготвени. "
 Литва разгласи прогноза за
Литва разгласи прогноза за " Вагнер " в Беларус

Развитие на обстановката

В същото време редица други литовски политици настояват, че наличието на групировката " Вагнер " в Беларус оказва отрицателно въздействие върху сигурността в района.

Миналия петък Полша разгласи, че част от нейните военни елементи  поради идването там на наемниците от Вагнер.

В неделя Александър Лукашенко, който дойде в Русия за двудневни диалози с Владимир Путин, съобщи,, с цел да си разчистят сметките с поляците, които доставят оръжие на Украйна.

Според медийния проек " Беларуски гаюн " от 11 юли на територията на Беларус са навлезли минимум, като последната е пристигнала в неделя, 23 юли.
 Беларуски бойци и бойци от Обновена
Беларуски бойци и бойци от " Вагнер " край границата с Полша

Провеждат се взаимни военни учения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР