Министърът на младежта и спорта Весела Лечева коментира казуса със

...
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева коментира казуса със
Коментари Харесай

Лечева пак захапа Гела: Спестихме 3 милиона лева държавни пари, които щяха да бъдат похарчени непрозрачно

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева разяснява проблема със стадион „ Българска войска “.

Като състезател, който е бил повече от 20 години част от ЦСКА, съм сигурна, че многочислените почитатели чакат едно положително и съвременно оборудване. Аз няма да бъде спънка за това. Но от първия ден, в който съм на този пост, споделям, че всеки би трябвало да извърши своите задължения и да бъде безкористен при осъществяването им. Неколкократно съм отправяла питане за анекса, който в този момент виждаме, че изтече по медиите, а получавах доста нищожна информация от сдружението, което стопанисва този парцел. Още при започване на мандата желаех цялата информация по всички контракти, само че за жалост я получавах на парче. Това беше и главният претекст да сменя целия ръб на „ Сердика спортни парцели “, заяви Лечева пред „ Спортал “ и добави, че и сега сдружението продължава да се ръководи от остарялото управление, тъй като Агенцията по вписванията не е вписала новия ръб поради обжалване в съда.

„ Това несъмнено основава проблеми във връзка с работата на министерството с сдружението “, сподели още Лечева.

Седмица преди изборите тя каза кои са били главните провокации в мандата ѝ като длъжностен министър.

„ Очаквах да се занимавам единствено със спорт – тактиката, националната стратегия, новите контракти, идния бюджет. Кадровите промени обаче се оказаха неизбежни поради голословните и неаргументирани разноски и в двете сдружения, което мощно ме озадачи и най-много щеше да ощети активността на тях самите. НСБ и БСТ имат задача да поддържат българския спорт и не е без значение по какъв начин се ръководят и по какъв начин се изразходват средствата. Трябваше да защитим държавния интерес и е реалност, че постигнахме триумф в тези си старания “, сподели министър Лечева.

Весела Лечева разяснява и тематиката с плановете по програмата за осъществяване на юношески действия по член 10а от Закона за хазарта.

„ Последните години се акумулира много сериозен и добър бюджет от 6 млн. лв.. Смятам, че порочните практики, които бяха наследени и които предходното управление разгласи, че ще спре, бяха затвърдени и задълбочени. Нямаше метод да не предизвикаме инспекции “, съобщи министърът.

„ Проверките, които ние предприехме във връзка с тази стратегия, доведоха до това две от организациите да върнат парите. Така бяха спестени 1 млн. лв. на българския поданик “, разяснява още тя.

Попитана, по какъв начин си изяснява, че се връщат пари по към този момент подписани контракти, Лечева сподели: „ Явно се уплашиха от твърдото ни желание да създадем цялостна инспекция във връзка с метода на разходване на средствата и реализирането на плановете.

Смятам, че успяхме да защитим държавния интерес точно във връзка с успеваемостта и метода, по-който се разходват средствата в българския спорт. Мога да кажа, че са спестени над 3 млн. лв. (б.р. – от програмата за осъществяване на юношески действия по член 10а от Закона за
хазарта, от контракта за програмен продукт в НСБ и контракти в БСТ), които са върнати, и които би трябвало да бъдат дадени на смислени планове по транспарантен метод “.

Тя изрази позиция по отношение на държанието на публиката на домакините във футболния дуел в Скопие.

„ Такива дейности би трябвало да бъдат остро наказани. Те не са потребни нито за политиците, нито за спорта. Сигурна съм, че и северномакедонските футболисти не са се чувствали добре на терена. В моята дълга спортна кариера съм имала съпернички от някогашна Югославия, част от тях родени и в Северна Македония, към които съм се отнасяла с почит и почитание, както и те към мен. Смятам, че спортът носи точно тези полезности – феърплей и почитание към съперника. Това би трябвало да се придвижва и измежду политиците и обществото “, разяснява Лечева.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР