Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с помощник-генералния директор

...
Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с помощник-генералния директор
Коментари Харесай

Зам. шефът на ЮНЕСКО: Страната ви разполага с уникално културно наследство и добри експерти


Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с помощник-генералния шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел „ Европа ” в Центъра за международно завещание госпожа Берта де Санкристобал.

 

На срещата през днешния ден в Министерството на културата участваха и зам.-министърът на културата доцент доктор Пламен Славов, началникът на кабинета доцент Борис Данаилов, доктор Петър Миладинов, шеф на отдел „ Международно съдействие и европейски стратегии “ в Министерството на културата, Емануела Томова, основен секретар на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, Министерство на външните работи, и Зорница Грекова, заместник-постоянен представител на България към ЮНЕСКО. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата.

 

В началото на диалога стана ясно, че Ернесто Отоне е за четвърти път в България, а последните два пъти – в качеството си на представител на ЮНЕСКО. „ Научихме доста от това пътешестване, имате сериозна експертиза тук и тя не е единствено в София ”, сподели Отоне. Той разяснява с възторг Епископската базилика в Пловдив и мозаечното ни завещание. Сподели, че са виждали доста мозайки, само че не на такава повърхност и експонирани по този метод, по тази причина би трябвало да се гордеем с тях.

 

Министър Тодоров приветства представителите на ЮНЕСКО и разяснява плана за международен център за изкуствата на остров „ Св. св. Кирик и Юлита ” край Созопол. „ Ние сме при започване на дълъг развой и това е нещо, което не можем да свършим сами ”, посочи той. 

 

Отоне напомни, че още през 2021 година е обсъждал дружно с тогавашния министър на културата проф. Велислав Минеков този план. „ Тогава професорът ми описа за визията за острова и разбрах, че е значимо да го забележим на място, тъй като това дава друг взор от документите ”, показа Отоне. Той добави, че след задачата у нас, която дефинира като доста сполучлива, има доста хрумвания. „ Виждал съм единствено в Тунис, Италия и Испания сходни планове, свързани с подводната археология, центърът, който имате тук, е нещо неповторимо за страната Ви, с което също можете да сте горди ”, уточни Отоне.

 

По думите му страната ни има голям капацитет да развие Центъра за подводна археология, а съществуването на специалисти и изключително на дами специалисти в тази област, е нещо доста рядко срещано и скъпо. Допълни, че бихме могли да намерим и интернационално подпомагане, защото страната ни е била първа от страните, утвърдили признатата през 2001 година от Генералната конференция на ЮНЕСКО Конвенция за запазване на подводното културно завещание.   

 

По отношение на визитата си на остров „ Св. св. Кирик и Юлита ” Ернесто Отоне показа, че на острова и в музея дружно с Берта де Санкристобал са видели доста исторически пластове. Затова е значимо и да определим в каква посока тъкмо да върви планът и да набележим неговия фокус.

 

По мнението му не всички здания на острова е належащо да бъдат непокътнати, защото не всички имат идентична културна и историческа стойност. Освен това, в случай че бъде обсъждан този план като пилотен от ЮНЕСКО, ще е належащо да се търси и интернационално финансиране, защото постройките са в спешно положение. Посочи, че страната ни желае планът да има интернационален отзив и по тази причина на първо място би трябвало да реши върху какво да се концентрира и да набележи няколко целта, с цел да може концепцията да се реализира сполучливо. Отоне сподели още, че мястото има голям капацитет и решението по какъв метод да бъде показано културното завещание е огромната опция и предизвикателство.

 

Трябва да се намерения по какъв начин обектът би могъл да работи целогодишно, с цел да не бъде обхваната като целева група единствено тази на туристите през лятото. За тази цел бихме могли да се обърнем и към други аспекти като творчеството и проучванията, а от българска страна доцент Данаилов уточни, че стремежът е да бъде интегриран и учебен център, защото децентрализацията на просветителните институти е основна. По някакъв метод това може да се впише и в рамката за артистично обучение, която ЮНЕСКО преглежда, показа Отоне.

 

Министър Тодоров добави, че от извънредно значение е и непрестанното образоване на другите общности във връзка с полезността на културното ни завещание. То е значимо за постигането на схващане на това по какъв начин България ще сътвори център за креативна активност.

 

Като рекомендация Ернесто Отоне предложи да бъде основано място за резиденции на модерни актьори по сходство на Международния център за изкуства – резиденция за креативен престой в Париж, „ Сите Дез Ар ”. Важно е също по този начин да сложим акцент и върху това да имаме център за проучвания в подтекста на работата на Центъра за подводна археология.

 

Отоне показа, че се е срещнал и с предходния план за острова на арх. Тодор Кръстев, като, по думите му, той подчертава повече върху развиването на острова като културен хъб, до момента в който концепциите в този момент са в посока фокус на подводната археология и има доста нови моменти. 

 

Друга доста значима рекомендация от помощник-генералния шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне бе да бъдат извършени съвещания с общността към острова, с цел да е ясно какви са настройките и потребностите й. Чувството на принадлежност е извънредно значимо и би помогнало за опазването на културното завещание, безапелационен бе министър Тодоров. Той благодари за съдействието и за вниманието, което ЮНЕСКО отделя за този значим за страната ни план и акцентира, че не бихме съумели без съдействието на международната организация. „ Дадохте ни вяра, че работим в вярната посока ”, уточни министър Тодоров. Допълни, че задачата е дълготрайна, надвишава даже цялостен един цялостен мандат и се надява министрите след него да я продължат сполучливо.

 

„ Това е прелестен и неповторим план и ние ще бъдем на всяка стъпка от него дружно с Вас, с нашите експертиза и познание. ”, увери министъра помощник-генералният шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне. 

 

След срещата си помощник-генералният шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне взе участие и в среща в Национална изложба - „ Двореца ” с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на науките и на Регионалния център за нематериално културно завещание под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа. Пред медии той уточни, че страната ни е избрала значими цели в областта на културата и е свършила работата си добре.

 

Преди да отпътуват от България през днешния ден господин Ернесто Отоне и Берта де Санкристобал ще се срещнат и с министъра на външните работи Николай Милков.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР