Министърът на културата Боил Банов обяви, че ще се опита

...
Министърът на културата Боил Банов обяви, че ще се опита
Коментари Харесай

Боил Банов иска да увеличи бюджета за реставрация и проучвания на археологически обекти

Министърът на културата Боил Банов разгласи, че ще се опита да усили бюджета, който е обособен за реституция и консервация на археологически обекти, както и за археологически изследвания. Думите му пристигнаха по време на визитата му в най-стария солодобивен обект в Европа – Провадия-Солницата, оповестява " Фокус ".

Той посочи, че предходната година отделените пари за археология са били 1 млн. лева Тази година има двойно нарастване, като следващата година сумата от 2 млн. лева също остава, само че ще се направи всичко допустимо да се усили.

Банов акцентира, че през последните години има забележима смяна на бюджета на министерството, като той се усилва непрекъснато. За образец даде предходната година, в която били отделени спомагателни 20 млн. лева Той добави, че по новия програмен интервал процентът на европейско финансиране е доста дребен, защото занапред следва отваряне на стратегиите за еврофинансиране.

Министърът на културата сподели още, че за консервацията и реставрацията на най-стария солодобивен обект в Европа тази година ведомството е осигурило 40 хиляди лева, като част от разкопките на стойност 18 хиляди лв. също са поети по план на министерството.

Боил Банов добави, че се възнамеряват планове за нововъведения в археологическите и музейните експозиции в страната. По думите му " към този момент не е задоволително да се сложи камък с табела, а е належащо интерактивното показване на археологически обекти, което притегля туристи ".

" Задължително би трябвало да стартираме да работим по този метод – с холограми, визуализации. По целия свят по този начин се работи. Съвременният свят изисква човек да може да си го показа ", сподели още Банов.

Боил Банов добави, че през идната година след отваряне на европейските стратегии ще стартират дейностите по създаване на Музей на подводната археология на остров Св. Кирик и Юлита край Созопол. Целта е целият остров ще бъде трансфорат в музей.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР