Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева представи възможностите за

...
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева представи възможностите за
Коментари Харесай

Министър Стойчева представи възможностите за инвестиции в България пред близо 50 турски компании

Министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева показа опциите за вложения в България пред близо 50 представители на турски компании. Министър Стойчева и изпълнителният шеф на Българската организация за вложения Мила Ненова участваха през вчерашния ден в Истанбул в среща с турския бизнес по покана на Турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически връзки на Турция (DEİK). В срещата взе участие и генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев.

Министърът на нововъведенията и растежа акцентира обичайно положителните търговско-икономически връзки сред България и Турция – стокообменът през 2022 година възлиза на над 7 милиарда $, а турските вложения у нас са за над 3 милиарда $.

„ България е атрактивна за вложения с помощта на макроикономическата и финансовата й непоклатимост. Правителството поставя целенасочени старания за възстановяване на капиталовия климат в страната “, съобщи министър Стойчева. Тя очерта ограниченията, по които Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) работи за усъвършенстване на административните процедури и повишение успеваемостта на финансовите насърчителни ограничения за вложители посредством измененията в Закона за поощряване на вложенията, които следва да бъдат прегледани. Обсъдена беше и новата методология, която МИР създава, за поощряване на стратегическите вложители и законодателните промени за скрининг на вложенията.

„ Сред целите на министерството е привличането на високотехнологични вложения и развиване на научната и развойна активност. Иновациите ще изведат България на международната карта на страните с най-добре развити технологии “, посочи Стойчева. По думите й, МИР разпознава пет области за умна специализация, в които насочва напъните си – осведомителни и информационни технологии; мехатроника и микроелектроника; промишленост за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии; изобретателни и креативен промишлености, кръгова и нисковъглеродна стопанска система.

„ Редица огромни компании избират да влагат в основаването и развиването на развойни центрове в България, поради инфраструктурата и гениите. България е на трето място по ИТ експерти. Имаме голям капацитет, който би трябвало да бъде поощрен “, акцентира министърът на нововъведенията и растежа. Тя показа още финансовите принадлежности, които ръководи Министерството на нововъведенията и растежа. Стойчева акцентира, че финансовият запас, с който разполага министерството, предизвиква бизнеса в страната да внедрява нововъведения и да усилва производството. Като образец министърът уточни, че по двете европрограми, които МИР ръководи, средствата са над 5 милиарда лева

„ България е наш стратегически сътрудник и вратата на Турция към Европа ”, съобщи ръководителят на Турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически връзки на Турция (DEİK) Зеки Саръбекир. По думите му, страната ни има логистичен капацитет и осведомителна инфраструктура, която подкрепя комерсиалните потоци и разкрива нови благоприятни условия за съдействие.

Изпълнителният шеф на Българската организация за вложения Мила Ненова акцентира, че България и Турция могат да си сътрудничат, като се възползват от стратегическото си местонахождение. „ По този метод ще укрепим личните си стопански системи и ще допринесем за по-стабилно бъдеще за района “, сподели още Ненова. Тя показа в елементи опциите и вероятностите за вложения в България.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР