Министърът на икономиката Кирил Петков призова да подадат оставка още

...
Министърът на икономиката Кирил Петков призова да подадат оставка още
Коментари Харесай

Кирил Петков поиска оставките на Борда на директорите на ВМЗ - Сопот

Министърът на стопанската система Кирил Петков прикани да подадат оставка още през днешния ден четирима от общо петимата членове на Борда на шефовете на ВМЗ-Сопот. Причината за това е, че след встъпването им в служба в края на април до момента, са регистрирани неприятни финансови резултати на предприятието в размер на 6 млн. лева загуби, оповестиха от министерството на стопанската система. Петков направи коментара с настояването за оставки след среща във ВМЗ-Сопот с изпълнителния шеф доктор инж. Иван Гецов и синдикалните организации. “Не може да си позволим толкоз значимо дружество, на което разчита целият район, да губи пари ”, добави Петков.  " Нямам забележки към работата на инж. Гецов ", означи Петков по отношение на апела за оставки

Той отиде през днешния ден в Сопот, с цел да успокои общественото напрежение измежду синдикалните членове, които обявиха, че във вторник, 24 август, ще излязат на митинг в София. Те упорстват за оставката на Борда на шефовете, а ВМЗ да бъде изваден от Държавната консолидационна компания. " Дали ще протестираме идната седмица, ще решим до на следващия ден ", съобщи водачът на КТ " Подкрепа " в заводите Димитър Атанасов.

Откакто е назначен новият ръб на шефовете през април, ВМЗ не извършва свои контракти, не разплаща подписани договори, а действително загубите за няколко месеца са към 6 милиона лв., изясни Петков. Той изиска оставка да подаде и шефът на Държавната консолидационна компания. “Призовавам и за оставката на изпълнителния шеф на Държавната консолидационна компания. Когато не се справяш добре, би трябвало да си вървиш. Ако не подаде оставка, ще го уволня ”, съобщи пред публицисти Петков. Той напомни за проблемите с ремонта на язовирите и държавния комплекс.

Министър Петков се надява новият член на Управителния съвет на ДКК, който беше назначен от него, да бъде определен за изпълнителен шеф. Също по този начин акцентира нуждата от промени в активността на ДКК.

От своя страна, инж. Гецов сподели, че няма да  има закъснение при изплащането на заплатите на служащите във ВМЗ-Сопот и благодари на икономическия министър за съдействието.

Министърът на стопанската система акцентира, че страната не е неприятен собственик и може да бъде доста добър собственик, в случай че обаче се гледа интереса и в случай че знае защо го прави.

 

" И като сме сигурни, че няма течове, няма обири, корупция и хората, които стоят зад интереса на страната, съм сигурен, че предприятия като ВМЗ могат да бъдат доста сполучливи, даже и под собстевността на страната ", сподели още Петков. 

При визитата си във ВМЗ министър Петков още веднъж съобщи, че се е отказал от канадско поданство, преди да поеме поста в служебното държавно управление. 

" Първо, желая да благодаря на президента през вчерашния ден, тъй като той го сподели най-добре. Наистина България ми е в сърцето. Истината е, че аз съм се отказал, преди да съм станал министър. Оттук нататък аз почитам Конституционния съд, в случай че те имат някаква друга рекомендация, ще се съобразя с нея, само че дотогава, моята задача е да си вършим работата. Днес сме във ВМЗ. Следобед събираме бизнеса да приказваме за Covid-мерките. Имаме работа да вършим ", добави той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР