Министърът на икономиката и индустрията свали доверие и поиска оставките

...
Министърът на икономиката и индустрията свали доверие и поиска оставките
Коментари Харесай

Богданов свали доверието си от шефовете на КЗП, поиска им оставките

Министърът на стопанската система и промишлеността смъкна доверие и изиска оставките на управлението на Комисията за отбрана на потребителите, което е назначено през септември 2022 година Икономическият министър организира среща с членовете на Комисията, с цел да ги уведоми за решението си, взето на база възходящия брой сигнали против активността на КЗП. От началото на годината тези сигнали са се нараснали с над 60% спрямо 2022 година и 2021 година

Със заповед на министър Богданов Инспекторатът на Министерството на стопанската система и промишлеността извърши и извънпланова инспекция в Комисията за отбрана на потребителите. Тя беше инициирана въз основа на съответни сигнали от чиновници на КЗП, свързани с спор на ползи, непозволени уволнения, закани за санкции и уволнения в администрацията, неспазване на правосъдни разпоредби, съмнителни анулира на издадени актове и други.

Значителна част от сигналите се удостоверяват от осъществените от Инспектората на МИИ инспекции и засягат проблеми, подбудени от неспазване на законоустановените периоди, чести кадрови промени и нерегламентирана интервенция.

По мотив констатациите на Инспектората са сезирани Агенцията за държавен финансов надзор, КПКОНПИ и Софийската градска прокуратура.

Същевременно до МИИ са постъпили и голям брой недоволства за нерегламентирана интервенция и целенасочена акция против търговци от страна на КЗП, в това число и журналистически следствия, които излязоха в общественото пространство.

„ Всичко това компрометира доверието в КЗП като орган, упражняващ надзор в отбрана на потребителите и постанова предприемане на дейности за застраховане на ефикасното й действие “, разяснява министър Богданов.

По думите му Комисията би трябвало да работи с грижа за потребителите и да се трансформира още веднъж в работещ орган, на който жителите и бизнесът имат вяра. „ Предприемаме всички нужни законови дейности, с цел да се усъвършенства работата в институцията и да се подсигурява ефикасният надзор от нейна страна “ уточни той.

На този стадий оставката си е подал в деловодството на Министерството единият от тримата членове на Комисията - Константин Арабаджиев.

Министърът на стопанската система и промишлеността е предложил на Министерския съвет промени в Комисията за отбрана на потребителите. Предстои координиране с премиера и вицепремиера на детайлите по процедурата, обвързвана с плануваните промени в Комисията.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР