Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов разпореди търговските представители

...
Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов разпореди търговските представители
Коментари Харесай

Търговските ни аташета ще събират данни за цените на над 20 основни храни в 7 страни от ЕС

Министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов разпореди комерсиалните представители на България зад граница да събират данни за цените на над 20 съществени хранителни артикули. Сред тях са брашно, олио, ориз, фасул, захар, прясно и кисело мляко, масло, краве сирене, кашкавал, яйца, месо и други

Информацията ще бъде обновена всяка седмица. Това ще подкрепи процеса по анализиране на образуването на цената на продукта от производителя до крайния консуматор.

Търговските ни представители ще наблюдават ежеседмично цените в огромните хранителни вериги в седем европейски страни – Германия, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Чехия, Хърватия, както и в по-малки търговски обекти в същите страни. Данните ще се обработват и съпоставят с цените в комерсиалните обекти в България, като цялата информация ще бъде обществена.

По този метод, във всеки миг, жителите на България ще имат публична информация за настоящите цени в страната ни, съпоставени с някои от водещите европейски страни. Причината е все по-големият брой сигнали, че едни и същи артикули се продават на повишени цени в българската комерсиална мрежа.

Целта е от една страна потребителите да имат цялостна информация, а от друга – да се лимитират нелоялни практики и начисляване на свръхпечалби от страна на търговците.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР