Министърът на икономиката Емил Караниколов очевидно се провали в това

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов очевидно се провали в това
Коментари Харесай

Да, България поиска оставката на икономическия министър

Министърът на стопанската система Емил Караниколов явно се провали в това да е реализатор на волята и ползите на нацията, да се управлява само от закона и да бъде политически безпристрастен. Затова желаеме неговата оставка.

Това се споделя в позиция на " Да, България ", обвързвана с оръжейните фабрики у нас, изпратена до медиите.

В нея написа, че предложенията на Караниколов за придобиване на „ Дунарит “ от страна на страната са явен образец за впрягане на държавната мощност в посока на преодоляване на субекти в отрасъл с доходи от над 1 милиарда евро годишно.

" Действията на министъра не са изненада. Още по време на приватизацията на „ Булгартабак “ той беше декларирал, че: „ Държавата може да бъде извънредно груба и самата Конституция го разрешава, нищо че е частна собственост… “, написа още в позицията.

Публикуваме цялото писмо на " Да, България " без редакторска интервенция:

Първите 100 дни от ръководството на кабинета „ Борисов 3 “ демонстрираха по безапелационен метод несъответстващото и нездравословно държание на министъра на стопанската система Емил Караниколов, поради което настояваме той да подаде оставка. В псевдо опит да оправдае своята интензивност за нелегално завладяване на самостоятелен частен индивид – оръжейното дружество „ Дунарит “ АД – министър Караниколов в началото разгласи, че страната ще избавя сдружението. Без то да има каквато и да е потребност да бъде спасявано.

„ Дунарит “ се оказа дебитор на страната след близо 2 годишна сага към неговия корпоративен надзор, както и след изцяло преднамерени и добре планувани цесии, осветили търговски връзки на държавните институции с офшорката Viafot Ltd., с единствената цел да бъде сложено според и да бъде завладяно.

Изплащането на 50 млн. лв. отговорности от страна на „ Дунарит “, както и дейностите на различен частен индивид „ Емко “ ООД, по повод придобиването на надзор върху сдружението, за малко сложиха страната в ролята на догонващ. Това обаче единствено ускори непремерените реакции на институциите, чието „ острие “ се оказа Караниколов – отнети лицензи, преместени поръчки, отсрочване на процедури, инспекции от полиция и прокуратура.

Сигналът е даден и той е категоричен – посредством държавните лостове ще бъдат погазени закони и Конституцията, по повод отбраната на частната благосъстоятелност и обезпечаването на идентични правни условия за стопанска активност.

Това не е първата укорима изява на Караниколов, само че изрично е задоволителна да го накара да поеме политическа отговорност поради поста, който заема. В предишното, като шеф на Агенция за приватизация, той има своята роля за прокарването на скандални покупко-продажби като продажбата на „ Булгартабак “ или пък Дипломатическия клуб в Бояна, комфортно и безпроблемно озовали се в контрола на Делян Пеевски.

Предложенията на Караниколов за придобиване на „ Дунарит “ от страна на страната, придружено от предложение за основаване и оглавяване от негова страна на междуведомствен съвет за развиване на оръжейните предприятия, са не просто съшити с бели конци, а явен образец за впрягане на държавната мощност в посока на преодоляване на субекти в отрасъл с доходи от над 1 милиарда евро годишно.

Действията на министъра не са изненада. Още по време на приватизацията на „ Булгартабак “ той беше декларирал, че: „ Държавата може да бъде извънредно груба и самата Конституция го разрешава, нищо че е частна собственост… “.

Прочитът му на Конституцията, в която се е клел, мъчно може да бъде по-неверен. Караниколов явно се провали в това да е реализатор на волята и ползите на нацията, да се управлява само от закона и да бъде политически безпристрастен.

Затова настояваме да подаде своята оставка.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР