Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди възможностите за засилване на

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди възможностите за засилване на
Коментари Харесай

Караниколов: Можем да засилим сътрудничеството си с Индия в текстила

Министърът на стопанската система Емил Караниколов разиска опциите за усилване на двустранното търговско-икономическо съдействие с Аджай Тамта, държавен министър на текстила на Индия.

„ Вярвам, че има капацитет за усилване на съдействието в региона на текстилна промишленост – при интерес от страна на бизнеса от двете страни, би могло да се обмисли взаимно произвеждане на памучни, копринени тъкани и дрехи със първични материали от Индия “, посочи министър Караниколов, представен от пресцентъра на ведомството си.

Индийската текстилна промишленост обезпечава 7% от индустриалното произвеждане, 2% от Брутният вътрешен продукт на страната и 15% от приходите от експорт на индийската стопанска система. За интервала април 2000 – декември 2017 година промишлеността е привлякла директни непознати вложения в размер на 2.82 милиарда щ.д. „ Стратегическото географско местонахождение на България позиционирана като главен директен център, свързващ Европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия е от извънреден интерес за нас “, съобщи mинистър Тамта. Той добави, че страната ни има удобен климат за развъждане на култури подобаващи за производството на първокласен текстил.

Икономическият министър акцентира, че съществува капацитет за привличане на индийски вложения в България, както и благоприятни условия български предприятия да стъпят на индийския пазар. Двете страни се сплотиха в мненията си за образуване на взаимен текстилен бизнес конгрес в най-кратки периоди. На форумът компании от двете страни ще имат опция да се срещнат със съществуващия капацитет в разнообразни браншове на производството на текстил, килими и занаятчийство.

През последните пет години се вижда стабилно повишаване на двустранния стокообмен. През 2017 година, според българската митническа статистика, двустранната търговия нараства със 7% и доближава близо 267 млн. щ.д. Българският експорт за Индия е 109.8 млн. щ.д., а импорт 156.9 млн. щ.д., до момента в който стокообменът е 266.7 млн. щ.д.

Водещи стокови групи в износа (2017): пшеница, принадлежности и апарати за химични и физични разбори, предавателни апарати за радиотелефония, уреди за ръководство и електрическо систематизиране, боклуци и парчета от алуминий, чугун, желязо и стомана, машини и апарати за обработка на каучук и пластмаси, и други Текстилните артикули заемат дребен дял от износа ни за Индия: използвани продукти и облекла (0.3%), тениски и фланелки (0.1%).

Водещи стокови групи във вноса (2017): артикули на химическата индустрия (хетероциклени съединения, полиацетали и поликарбонати), занемарен алуминий, лекарства, плосковалцувани артикули от неръждаеми стомани и други Вносът на тесктилни артикули от Индия в България през м.г. има следната конструкция: памучни прежди (1.7% от общия импорт от Индия), вълна (1.0%), памучни тъкани (0.9%), синтетични прежди (0.8%), памук (0.5%), трикотажни платове (0.3%)

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР