Министърът на икономиката да назначи особен търговски представител в бургаската

...
Министърът на икономиката да назначи особен търговски представител в бургаската
Коментари Харесай

ДБ: Представител на държавата да управлява „Лукойл Нефтохим“ 12 месеца

Министърът на стопанската система да назначи " необикновен търговски представител " в бургаската рафинерия, който да поеме краткотрайно оперативното й ръководство, защото е застрашена националната ни сигурност. 

Това предлага " Демократична България " с промени на закона за административното контролиране на икономическите дейности, свързани с петрол и артикули от петрол, импортирани в Народното събрание. Всъщност законопроекта засяга всички обекти на критична инфраструктура в страната, само че е ясно, че е писан особено за " Лукойл ".

Рафинерията на съветската компания " Лукойл " у нас е обект на сериозната инфраструктура на страната, част от националната ни сигурност и би трябвало по образеца на Германия и Италия да защитим ползите си, излиза наяве от претекстовете на Демократична България към законопроекта. Затова се предлага въвеждане на законов механизъм, с който страната да поеме надзорът над " Лукойл Нефтохим ", с цел да се подсигуряват доставките и преработката на нефт у нас при настоящите наказания, наложени на Русия поради войната в Украйна.

" Оперативният контрол на страната значи българската страна да взима решенията за всички оперативни дейности - ние си купуваме петрола, преработваме го, продаваме го, а печалбата и облагането й остава у нас ", обясни днес пред Нова тв депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев. Той дефинира като неприемливо това, че " една частна компания ни рекетира " като заплашва, че в случай че не се изпълнят избрани условия, ще затвори рафинерията. В същото време би трябвало да се търсят способи " да продължим да работим с тях, само че да не припкаме като булонки след тях ", счита Мирчев.

Според законопроекта особеният търговски представител не е наложително да е единствено един, а може да се съвместява от трима души. Срокът за който те може да бъдат назначени е 6 месеца с алтернатива за еднократно удължение с още 6 месеца. Това ограничаване било в отбрана на правата на притежателите на сдружението. Пак със същата цел особеният търговски представител няма право да отчуждава имущество или да поема финансови отговорности. Собствениците може да упражняват правата си, стига да не препятстват активността на представителя на страната. 

Трябва да напомним, че и в този момент страната има представител в " Лукойл " и държи така наречен златна акция в сдружението. Това обаче по никакъв метод не е спомогнало през годините след приватизацията, компанията да заявява облагата си у нас и да заплаща съответните налози.

Йордан Мирчев разяснява и казуса с опцията продукцията на бургарската рафинерия да бъде изнасяна при настоящите петролни наказания. По думите му страната ни към момента чака окончателното мнение на Брюксел може ли нефтопродуктите, получени от съветския нефт у нас, да бъдат изнасяни. " Трябва да се договаря дерогация единствено за петролните артикули, които не се осъществят на вътрешния пазар и се изнасят за трети страни, защото са неразрешени в Европейски Съюз поради екологичните правила. Бензинът и дизелът обаче би трябвало да останат за вътрешния пазар ", уточни Мирчев.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР