Министърът на финансите Валери Белчев подписа Учредителния договор на Международната

...
Министърът на финансите Валери Белчев подписа Учредителния договор на Международната
Коментари Харесай

Министър Валери Белчев: България вече е пълноправен член на всички организации в Групата на Световната банка

Министърът на финансите Валери Белчев подписа Учредителния контракт на Международната асоциация за развиване, с което страната ни стана 174-ят член на МАР. Церемонията се състоя в офиса на Постоянното посланичество на Групата на Световната банка в България, на която участваха непрекъснатият представител на институцията Фабрицио Дзарконе и заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър.

„ За мен е чест да положа подписа си под Учредителния контракт на МАР, с което се отваря нова глава в партньорството ни със Световната банка. Днешното събитие е добър образец за мощното ни съдействие с Банката. Радвам се, че България към този момент е пълновръстен член на всички организации от Групата на Световната банка, съобщи министър Белчев по време на церемонията. Той изрази благодарност към управителния екип на институцията за оказаната експертиза в поддръжка на устойчивото развиване на страната ни. С помощта на видеоконферентна връзка в събитието се включиха Акихико Нишио, вицепрезидент на СБ за финансиране на развиването, който управлява МАР, Анна Биерде, вицепрезидент за Европа и Централна Азия, Куун Давидзе, изпълнителен шеф, представляващ България в Борда на шефовете на Групата на СБ и Дериату Гай, вицепрезидент и корпоративен секретар. Куун Давидзе поздрави министъра на финансите с добре пристигнал в МАР и добави: „ Гордеем се и ценим, че България съумя да реализира тази огромна промяна и прогрес ".

Подписването на Учредителния контракт е последната стъпка за завършване на процедурата по участие на страната ни в МАР. Министърът на финансите и шеф за Република България в организациите от Групата на Световната банка е акредитиран с решение на Министерския съвет да подпише истинския образец на Учредителния контракт на МАР от името на българското държавно управление. МАР е основана през 1960 година и добавя активността на Международната банка за възобновяване и развиване, като подкрепя най-бедните страни посредством даване на заеми при субсидиарни условия, безплатни помощи и техническа помощ, а също по този начин се ангажира с облекчение на дълг по линия на разнообразни начинания. Записванията и приносът в МАР се регистрират като публична помощ за развиване.

Групата на Световната банка включва пет институции: Международната банка за възобновяване и развиване, Международната финансова корпорация, Международната асоциация за развиване, Агенцията за многостранно гарантиране на вложенията и Международния център за разрешаване на капиталови разногласия.

Такава форма на церемонията се провежда за първи път и макар предизвикването, сполучливото ѝ осъществяване слага началото на нов метод, който остава в историята като неповторим и единствен досега за сключване на сходен жанр съглашение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР