Министърът на финансите Росица Велкова се надява присъединяването на България

...
Министърът на финансите Росица Велкова се надява присъединяването на България
Коментари Харесай

Велкова се надява, влизането в еврозоната да се отложи само с половин година

Министърът на финансите Росица Велкова се надява присъединението на България към еврозоната да се отсрочи с не повече от половин година, откакто, че държавното управление няма да желае през този месец конвергентен отчет, който да покаже готовността й за влизането в еврозоната на 1 януари. Причината - упованието той да е отрицателен откакто са нарушени две условия:
В изявление за БНР през днешния ден Велкова добави, че в това време страната е напът да наруши още един аршин - за размера на бюджетния недостиг. В края на 2022 година с индикатор 2.9% страната съумя да се вмести в ограничаването до 3 на 100, само че през тази Велкова чака процентът да се удвои. въпреки всичко, по думите й, създателите на въпросния отчет ще гледат индикатора към края на 2022 година Велкова се надява датата за участие в еврозоната да е 1 юли 2024 година
 Кирил Петков: Финансовият министър не сподели водачество, към момента имаме късмет за еврозоната Кирил Петков: Финансовият министър не сподели водачество, към момента имаме късмет за еврозоната
" Всеки месец специалисти от Министерството на финансите и Европейската комисия следят инфлацията и вършат прогнози за идващите месеци. Има упования към юли да покрием критерия с изключване на три - четири страни (с най-ниска инфлация - бел. ред.), само че това са динамични процеси. Има някаква възможност, само че не на 100% ", сподели Велкова.

В отговор на рецензиите от политици, изключително от " Продължаваме промяната ", че с отхвърли да желае конвергентен отчет от Европейската комисия служебният кабинет нарушава парламентарно решение, което го задължава да постави всички старания за влизане в еврозоната, Велкова изясни, че отводът е тактически за при осъществяване на критериите, което не е изключено да стане до юли, ще изиска отчет, който да е несъмнено, че ще е позитивен. даде образец с Балтийските страни, които са получавали негативни отчети най-много поради инфлацията, след което приемането на еврото за тях се е отсрочило със 7-11 години.

Тя добави, че служебният кабинет ще внесе неотложно в идващия парламент, който ще бъде определен на 2 април, нужните проектозакони, тъй че депутатите - в случай че това за тях е приоритет, да съумеят да ги одобряват до лятото.
 Партиите незабавно включиха тематиката за отхвърли от еврозоната в предизборните престрелки Партиите незабавно включиха тематиката за отхвърли от еврозоната в предизборните престрелки
" С комисията говорихме, че няма законова и нормативна спънка да се присъединим, да вземем за пример от 1 юли 2024 година, в случай че мине безпрепятствено всичко. Това ще е казус, тъй като няма страна, включила се не на 1 януари, само че не е неразрешено и не е невероятно ", сподели Велкова.Според нея не би следвало да има директни последствия за България от отлагането. " Ние не приказваме, че се отхвърляме и забравяме, а за отсрочване, за момента с 6 месеца. Експертната подготовка и напъните не престават ", акцентира министърът. Тя добави, че последствия би имало, в случай че България се откаже от тази цел, тъй като кредитният й рейтинг ще бъде понижен, а лихвите по заемите ще скочат.

Какво още сподели Велкова за бюджета за тази година
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР