Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че България няма проблеми

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че България няма проблеми
Коментари Харесай

Теменужка Петкова успокои, че България няма проблем със съхранението на ядрено гориво

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че България няма проблеми със съхранението на нуклеарните боклуци и всички подозрения по въпроса отхвърли като спекулации, на които не би трябвало да се обръща внимание. Това се разбра от думите й в ефира на Би Ти Ви.

Това тя изясни в отговор на въпрос, обвързван с коментар на Мартин Димитров от Обединение " Демократична България " през предходната седмица. Тогава той разгласи, че първо България би трябвало да реши трайно въпроса със съхранението на нуклеарните боклуци, преди да мисли за нова атомна централа. Подчерта, че сега има единствено вместилище за краткотрайно предпазване.

Днес Петкова изясни, че от 2016 година АЕЦ " Козлодуй " има лиценз за предпазване на изсъхнало отработено нуклеарно гориво, а до 3 години България ще има площадка за предпазване на приблизително и ниско радиоактивни боклуци, финансирана от Европейска банка за възстановяване и развитие. " Не е редно да се спекулира със страховете на хората... Българските жители би трябвало да бъдат безусловно спокойни ", увери тя.

През предходната седмица Европейската комисията изпрати публични уведомителни писма до 20 страни, в това число и България, по отношение на вярното използване на Директивата за ръководство на отработеното гориво и радиоактивните боклуци. Документът основава рамката на Европейски Съюз за обезпечаване на отговорно и безвредно ръководство на нуклеарните боклуци и планува задължения на страните за тяхното предпазване или превозване.

Еврокомисията упорства няколко страни, измежду които и България, да одобряват национални стратегии за политика за ръководство на отработеното гориво и радиоактивните боклуци. " Тези страни членки разполагат със период от два месеца, с цел да отговорят ", се споделя в уведомителното писмо от Брюксел.

Ресорният министър през днешния ден изясни, че България има тактика за ръководство на нуклеарните боклуци, утвърдена през 2011 година и пратена на Европейска комисия, която през 2015 година е обновена. През 2016 година еврокомисията е имала въпроси по нея, на които е отговорено, уточни теменужка Петкова, без да показва елементи.

" Капитал " оповестява, че за горивото от 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй " няма подписани контракти с доставчика за извозването му, а от влизането в действие на цитираната европейска инструкция това не е и позволено.

По тази причина отработеното гориво се съхранява в разнообразни складове на площадката на АЕЦ " Козлодуй " - едно за мокро предпазване, където в началото се слагат радиоактивните детайли и могат да стоят там до 10 години, и едно за изсъхнало предпазване, където отработеното гориво може да се съхранява от 50 до 100 години. Изданието цитира и данни на Агенцията за нуклеарно контролиране за настоящото положение на хранилището за изсъхнало предпазване на отработено нуклеарно гориво в него се съхраняват 13 контейнера с по 84 касети от дребните блоковете с реактори ВВЕР-440. Отработеното гориво от огромните блокове с реактори ВВЕР-1000 към този момент се съхранява единствено в мокрото вместилище.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът АЕЦ "Белене " (192)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР