Министърът на енергетиката Росен Христов изрази задоволство от това как

...
Министърът на енергетиката Росен Христов изрази задоволство от това как
Коментари Харесай

Предоговарянето на ПВУ върви добре, но няма да има резултат до края на месеца

Министърът на енергетиката Росен Христов изрази удовлетворение от това по какъв начин тече процесът по предоговаряне на националния План за възобновяване и резистентност в бранш Енергетика, който цели да удължи живота на въглищните ни ТЕЦ-ове и по-ефективно систематизиране на парите за планове. Резултати обаче няма да има до края на април, както даде обещание по време на консултациите с парламентарно показаните партии преди връчването на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление президентът Румен Радев.

" В момента се опитваме да предоговорим проекта по този начин, че средствата, които са за предпазване на сила, да бъдат технологонеутрални и да могат да бъдат употребявани освен за акумулатори, а и за технологии като ПАВЕЦ да вземем за пример. Защото батериите са една от многото системи за предпазване на сила, надалеч не най-ефективната ", отговори на въпрос на News.bg Росен Христов. Коментарът си той даде по време на.

В четвъртък началникът на енергийното ведомство е провел диалози с представители на Еврокомисията по въпроса. " Европейската банка за възобновяване и развиване работи по разбора на другите системи за предпазване на сила, които може да бъдат развити в България на база нашите запаси. (...) Представихме на Европейска комисия редица наши визии, доста им хареса метода, който ние приложихме - в уговорките и цялостния развой да бъдат въвлечени безусловно всички страни, в това число и генериращите централи, мините, частните ТЕЦ-ове, синдикатите, цялата локална общественост. За да може като се създаде един проект, той да бъде подкрепян политически, а не както до момента. "
 Росен Христов не дава ТЕЦ-овете, печелят повече от ПВУ
Росен Христов не дава ТЕЦ-овете, печелят повече от ПВУ

Няма да затваряме топлоцентралите

В конкретика - ще се направи разбор и прогноза какво натоварване ще имат в бъдеще въглищните мощности, като съгласно това някои от тях ще работят, до момента в който други стопират и противоположното.

" Ще предвиждаме какъв брой от тях в коя година бихме експлоатирали, защото се чака потребността от въглищни мощности да понижава. Ще предвидим това какви спестявания на нездравословни излъчвания ни дава и какви спомагателни ограничения можем да използван за понижаване на издаването на въглероден двуокис. Това, което ние предлагаме е под равнищата от 40% (намаление на излъчванията с 40% към 2026 година спрямо равнищата от 2019, каквито са изискванията в този момент - бел.ред.), с цел да не си разрушаваме енергетиката ", разясни Росен Христов.

Държавата предлага на Брюксел в подмяна на по-либерализираните условия за излъчвания да се форсира развиването на ВЕИ-та. " Като цяло им хареса този метод, договорихме се да изпратим детайлна информация коя мощ по какъв начин ще работи. В този интервал на годината да вземем за пример ТЕЦ-овете не са натоварени ", сподели още министърът.
 Христов: Трудно ще бъде предоговарянето на ПВУ, само че няма да се откажем
Христов: Трудно ще бъде предоговарянето на ПВУ, само че няма да се откажем

Предстоят договаряния със синдикати и локални общности
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР