Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак и вицепрезидентът на

...
Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак и вицепрезидентът на
Коментари Харесай

Шефчович и Новак се договориха за двустранна газова среща


Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак и вицепрезидентът на Европейска комисия Марош Шефчович се договориха за осъществяване на двустранна среща за газа.

„ Във връзка с продължаващите съвещания сред „ Газпром “ и „ Нафтогаз Украйна “ в подтекста на решенията на Стокхолмския трибунал, министърът на енергетиката на Русия и вицепрезидентът на Европейската комисия се договориха да проведат двустранна среща, датата на която ще бъде съгласувана в допълнение “, се споделя в известие на съветското енергийно министерство след провеждането на телефонен диалог сред Новак и Шефчович, оповестяват съветски медии.

Руската страна е подготвена да разиска опцията за потребление на газотранспортната система на Украйна след 2020 година при стопански обосновани и конкурентни условия, се подчертава в част от известията.

Ситуацията към доставката на съветски газ за европейския пазар „ остава една от най-важните в границите на двустранните връзки сред Русия и Европейски Съюз във връзка със забележителната роля, която играе съветският газ в европейския енергиен баланс “, се цитира известието на енергийното министерство.

Стокхолмският трибунал през декември 2017 година и през февруари 2018 година излезе с решения по делото сред „ Газпром “ и „ Нафтогаз “ във връзка с договорите за доставка и пренос на газ, като задължи съветската компания да заплати на украинската 2,56 милиарда $. „ Газпром “ съобщи, че решенията основават дисбаланс в интерес на Киев, заради което от една страна счита да ги апелира, а от друга счита да приключи договорите през същия съд. В допълнение съветската газова компания уведоми „ Нафтогаз “ за започване на процедурата за преустановяване на договорите.

Впоследствие в края на март двете компании организираха и договаряния за преустановяване на договорите за доставка и пренос на природен газ, като през април се възнамерява провеждането на идващите договаряния.

Междувременно, по-рано през днешния ден съветският в. „ Ведомости “ заяви, че „ Газпром “ и „ Нафтогаз “ към този момент са почнали разискване на изискванията по нов контракт за пренос на газ за страните от Европа през територията на Украйна. Според изданието, към този момент не става въпрос за продължение на настоящият контракт до края на 2019 година, а за условия за началото на пренос на синьо гориво от 2020 година Преговорите са в начален стадий.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР