Министърът на енергетиката и първият вицепрезидент на Европейската банка за

...
Министърът на енергетиката и първият вицепрезидент на Европейската банка за
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката Росен Христов подписа ключови споразумения с ЕБВР

Министърът на енергетиката и първият вицепрезидент на Европейската банка за възобновяване и развиване Юрген Ригтеринк подписаха две съглашения, които са основни за Националния проект за възобновяване и резистентност, оповестяват от пресцентъра на енергийното министерство.

Споразуменията са за поддръжка на нови мощности за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници и предпазване на електрическа енергия и за национална инфраструктура за предпазване на електрическа сила от ВЕИ (RESTORE). И двата плана са от изключителна значимост за обезпечаване на опциите за включване на новите ВЕИ мощности.

Министерството на енергетиката и Европейската банка за възобновяване и развиване работиха в тясно съдействие за структуриране на обсега на заданията за осъществяване на националната визия за плановете, като в същото време се подсигурява сходство с Плана за възобновяване и резистентност на България.



В подписания вид на споразуменията Европейска банка за възстановяване и развитие ще направи обширен разбор на всички съществуващи технологии за предпазване на сила и ще дефинира най-подходящите за България. След това ще провежда търгове за две системи за доставка " до ключ ", т.е. изцяло планиране, доставка на съоръжение, създаване и пуск в употреба. Това ще обезпечи оптимални изгоди за българската енергийна система от планувания потенциал за предпазване.

Според министър Христов необятният обсег на заданията подсигурява оптималната отбрана на обществения интерес, до момента в който в това време безспорния потенциал на Европейска банка за възстановяване и развитие, която на процедура е ангажирана по-плътно в целия развой на реализация на плановете ще се употребява в цялостна степен. Той благодари на представителите на институцията за тяхната еластичност и схващане, както и за напъните на двата екипа за съблюдаване на периодите по НПВУ.

По време на срещата бяха разисквани и редица други идни благоприятни условия за съдействие и бяха набелязани съответни начинания.

В диалозите участваха още: заместник-министрите на енергетиката Ива Петрова и Еленко Божков, както и Карина Караиванова - представител на България в Съвета на шефовете на банката, Марк Дейвис - Регионален шеф за Румъния и България, Анка Йонеску - Директор за България, Крис Басински - основен икономист и Светлин Писленски – заместник-директор.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР