Министър, вицепремиер, министър-председател: Гълъб Донев преминава през всяка от тези

...
Министър, вицепремиер, министър-председател: Гълъб Донев преминава през всяка от тези
Коментари Харесай

Кой е Гълъб Донев - новият служебен премиер

Министър, вицепремиер, министър-председател: Гълъб Донев минава през всяка от тези позиции в служебните държавни управления, назначавани от Румен Радев сред 2017 и 2022 година

55-годишният нов длъжностен министър председател е повече админ, в сравнение с политик. Работил в две министерства и две държавни организации в границите на няколко постоянни държавни управления през миналите две десетилетия.

Липсата на очевидна партийна обязаност сигурно е издирван резултат при избора на Гълъб Донев за най-висшия пост в изпълнителната власт преди изборите. Профилът му на специалист в обществената сфера - също.

Връзката му с президентството въпреки всичко наподобява най-силният мотиватор зад решението Донев да поеме ръководството на кабинета преди вота на 2 октомври.

Гълъб Донев е секретар по обществените политики при Румен Радев още от първия му мандат.

И двамата са учили във Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски ", въпреки в разнообразни випуски. Освен тях школата в Долна Митрополия са минали и основният секретар на президента Димитър Стоянов (посочен за длъжностен министър на отбраната) и съветниците му Илия Милушев, Георги Александров и Стефан Годжевъргов.

По-късно Гълъб Донев приключва магистратура по финанси в УНСС и право в Русенския университет.

Донев е работил в Министерството на труда и обществената политика при няколко министри - от Иван Нейков (СДС) и Лидия Шулева (НДСВ), до Емилия Масларова (БСП) и Тотю Младенов (ГЕРБ). Той е управлявал дирекция „ Условия на труд и ръководство при рецесии “ до 2007 година, по-късно става основен секретар на Министерството.

От 2007 до 2009 година (в края на Тройната коалиция) Донев става шеф на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ и член на надзора на Национален осигурителен институт, а през 2009 година е назначен за зам.-председател на ДА " Държавен запас и военновременни ресурси ".

Донев става зам.-министър на труда и обществената политика при Ивайло Калфин, по време на втория мандат на Бойко Борисов (2014-2016). За няколко месеца се трансферира на работа в Министерството на защитата, където е зам.-ръководител на две дирекции.

В началото на 2017 година Донев е назначен за длъжностен министър на труда и обществената политика в кабинета " Герджиков ", поканен от Румен Радев. След това той остава и негов секретар.

Когато Деница Сачева му предаваше ръководството в МТСП през май 2021 година, тя разказа Донев като " прочут експерт в нашитесреди " и му предложи " да не се поддава на натиска на улицата и на реваншистки настроения ".

Мандатът му в двата поредни служебни кабинета през 2021 година ще се запомни с сложния опит за актуализация на бюджета в 46 Народно заседание и нарастването на пенсиите, запазването на помощите за бизнеса поради Covid-19 и с реакцията след един от съдбовните произшествия в дом за възрастни хора в с. Рояк през ноември 2021 година, при който починаха 9 души.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР