Министър Теменужка Петкова ще работи за обща позиция на страните

...
Министър Теменужка Петкова ще работи за обща позиция на страните
Коментари Харесай

АЕЦ "Козлодуй" няма да се обединява с държавната ТЕЦ "Марица Изток 2"

Министър Теменужка Петкова ще работи за обща позиция на страните от Източна Европа по въпроса със скъпите квоти CO2

© Надежда Чипева Още по тематиката
Източна Европа не желае Европейски Съюз да си слага по-високи климатични цели

България в лицето на министъра на екологията Нено Димов имаше една от най-категоричните отрицателни позиции против по-високото понижение на излъчванията от парникови газове към 2030 година
9 окт 2018
БЕХ взе още 50 млн. евро от вложителите

С продадените в допълнение облигации размерът на новия заем на холдинга доближи рекордните 600 млн. евро
9 окт 2018
Ахмед Доган купи Топлоелектрическа централа " Варна "

Децата на някогашния транспортен министър Данаил Папазов резервират 30%, а самият той остава изпълнителен шеф
13 сеп 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
31 авг 2018
Харченето за АЕЦ " Белене " към този момент стартира: с 1 млн. лева

През есента евентуално ще бъде разгласен и конкурс за съветник, който оказва помощ на властта при избора на вложител
16 авг 2018 Идеята за обединяване на държавните АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", което да докара до стабилизиране на финансите на въглищната централа, към този момент не среща утвърждение измежду управниците. Според енергийния министър Теменужка Петкова това би основало повече проблеми, в сравнение с изгоди. Пред парламентарната комисия по енергетика тя напомни, че АЕЦ " Козлодуй " е поела интернационалните задължения за финансова непоклатимост и няма по какъв начин да бъде подложен на финансов риск, защото са му нужни средства за удължение на живота на 6-ти блок. Има и съглашение с Евратом, по силата на което сходни сливания са неприемливи. " Не на последно място стои и въпросът за кроссубсидирането, което Европейска комисия следи доста прецизно и това е в действителност един доста сериозен проблем ", сподели още министър Петкова.

Депутатите от Българска социалистическа партия Таско Ерменков и Иван Генов също се оповестиха твърдо против концепцията. Според Генов даже е по-уместно атомната централа да се извади от структурата на БЕХ. " Не ограбвайте атомната енергетика на България. Това ще ограби българската енергетика като цяло ", съобщи той. Подобна позиция изрази и Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

Проблемът с квотите

Основната причина за сериозното финансово на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " са нарасналите разноски за квоти CO2, чиито цени се подвигнаха от 8 евро за звук при започване на годината до над 20 евро за звук през последния месец. За полугодието централата регистрира загуба от 116 млн. лева и насъбран минус за последните три години от над 330 млн. лева При сегашните цени на въглеродни излъчвания през март 2019 година ТЕЦ-ът ще би трябвало да заплати близо 500 млн. лв., с цел да може да работи. Затова страната търси разновидности да резервира предприятието жизнеспособно, защото то е основно за страната и района.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев съобщи, че казусът на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " не е в това, че все още записва големи загуби, а че те ще доведат до декапитализация на сдружението. " В един миг ще стигнем до обстановка, в която сдружението е дотолкоз декапитализирано, че в случай че би трябвало шефът да съблюдава закона, той би трябвало да го разгласи в неплатежоспособност ", сподели Добрев.

Възможни решения

През септември бе образувана работна група от специалисти, която да прегледа другите благоприятни условия за спасяването на енергийната компания. Именно от там се появи и концепцията за обединяване с АЕЦ " Козлодуй ".

До края на идната седмица енергийното министерство ще излезе с първичен вид на съответните бъдещите дейности. Според министър Петкова се приготвят както краткосрочни ограничения с небосвод до март 2019 година, по този начин и такива с по-дълъг интервал на деяние. " Това е една от най-важните тематики, пред които е изправена българската енергетика към сегашния миг. Обсъждаме разнообразни разновидности. Не изключваме нито един, само че обединяването с АЕЦ-а е най-неподходящото решение ", сподели още Петкова.

Според Делян Добрев вярното решение в тази обстановка е всяка централа просто да си свие разноските.

Общ напън над Брюксел

Проблемът с квотите за въглищните централи не е единствено в България. Подобни проблеми има в съвсем всички страни от Източна Европа. " Преди дни имах диалог с полския министър на енергетиката поради внезапния скок на цените на излъчванията - нещо, което е убийствено за този вид производители на електрическа сила. Това, което полският сътрудник предложи, е в действителност всички страни, които са наранени от подобен развой, да имаме общ метод и да обединим напъните си, с цел да намерим най-хубавото решение. Истината е, че българската електроенергийна система не е готова и не би могла да издържи без тези въглищни централи ", сподели министър Петкова пред депутатите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР