Министър-председателят в оставка Кирил Петков и гръцкият премиер Кирякос Мицотакис

...
Министър-председателят в оставка Кирил Петков и гръцкият премиер Кирякос Мицотакис
Коментари Харесай

Петков и Мицотакис откриха интерконектора Гърция-България

Министър-председателят в оставка Кирил Петков и гръцкият министър председател Кирякос Мицотакис откриха газовия (IGB). Церемонията по привършване на строителството се състоя в региона на град Комотини в наличието на министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов .

Целта на интерконектора е да понижи зависимостта на България от от съветския газ. Тя се ускори, когато доставките от Русия едностранно от "Газпром " в края на април, откакто София отхвърли да заплаща за газа в рубли, защото това е в нарушаване с контракта.

"Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на района ", сподели Петков по време на откриването. То се организира на една от газоизмервателните станции на трасето в град Комотини. „ Ще задълбочи енергийната съгласуваност сред двете страни “, добави Петков.

„ България реализира действителна диверсификация, като получи азербайджански газ в идващите няколко седмици, поставяйки завършек на съветския енергиен монопол “, сподели още българският министър председател.

"Днес е един доста значим миг за Комотини, Гърция и България ", сподели министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис. "Този миг е значим за Балканите и Европа, тъй като тук по-късно няма да създадем гала просто за стартирането на един газопровод, а на план, който сближава Гърция и България ".

От Министерския съвет оповестяват, че линейната част на газопровода е изпълнена напълно и твърдят, че оборудването има нужната здравина, дава отговор на всички стандарти за сектора и е качествено построено.
 Интерконекторът Гърция - България
Въвеждането в комерсиална употреба на интерконектора Гърция – България ще се осъществя след привършване на наложителните административни процедури, като до тогава страната ще получава в цялостен размер контрактуваните количества азерски газ на краткотрайната точка на доставка – Неа Месемврия.

Правителството в оставка на Кирил Петков сложи построяването на интерконектора като акцент още при започване на своето ръководство, откакто завършването на плана беше отлагано в продължение на близо 12 години по време на ръководството на ГЕРБ.

Аргументът на ръководещите е, че връзката би трябвало да способства за енергийната самостоятелност и сигурност на България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР