Mинистър-председателят Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание отхвърли

...
Mинистър-председателят Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание отхвърли
Коментари Харесай

Николай Денков: Не приемаме подмяната на приоритетите от ГЕРБ

Mинистър-председателят Николай Денков при започване на днешното държавно съвещание отхвърли предлагането на ГЕРБ за сключване на съдружно съглашение.

“Предложението на ГЕРБ от през вчерашния ден коренно трансформира целите, набелязани от нас преди девет месеца. Вместо да продължим с напъните за промени, фокусът се слага върху министерски кресла и битка за постове ” сподели той по отношение на вчерашното извявление на лидара на ГЕРБ Бойко Борисов. 

„ Не одобряваме такава замяна на целите. Нека осъществим дилемите по този начин, както са сложени и при изискванията, които договорихме преди девет месеца. Едва откакто извървим набелязания път за битка с корупцията и промяна в правосъдната система през идващите няколко месеца, по-късно сме подготвени да обсъдим с ГЕРБ по какъв начин да продължим напред “, сподели Денков. 

„ Сега е нужна политическа храброст да създадем идващите стъпки, както са набелязани в управническата и законодателната стратегия, върху които е формирано това държавно управление “, добави министър председателят. 

Николай Денков уточни още, че сегашното ръководство е било основано със задачата „ да освободи властта и институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на Прехода “. 

„ Това договорихме, това записахме в управническата и законодателната стратегия и за това си стиснахме ръцете с вицепремиера Мария Габриел. Основен приоритет на това държавно управление е битката с корупцията и правосъдна промяна, които да върнат възприятието за правдивост на хората и да подобрят средата за бизнеса и за вложителите в България. Постигнахме доста дружно с Народното събрание през последните девет месеца. Променихме Конституцията и Закона за антикорупционната комисия, въведохме надзор върху дейностите основния прокурор, подготвихме промени на законите, свързани с Висшия правосъден съвет, тъй че да осигурим самостоятелност от вътрешна интервенция върху правосъдната система, само че това не е задоволително. За да има правдивост, а не бухалки, би трябвало да довършим задачата. Предстои избор на състава на Висшия правосъден съвет, на антикорупционната комисия и на основни регулатори “, разяснява министър-председателят. 

„ Последните разкрития за групите на Нотариуса и на Пепи Еврото демонстрираха на всички, че правораздаването ни е превърнато в борса. Вместо да се борят с престъпността, проведени групи, с протекцията на политици, са изпълнявали мокри поръчки пред необятно затворените очи на службите, прокуратурата и антикорупционната комисия “, сподели още Денков при започване на държавното съвещание. 

Припомняме, че вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че ще бъде направен план на съдружно споразумение с “Продължаваме промяната-Демократична България ” (ПП-ДБ), което да бъде за цялостен мандат на ръководство. ГЕРБ ще предложат броят на министрите да бъде симетричен на електоралната тежест, изразена посредством депутатите в Народното събрание, с ясно носене на отговорност от политическите сили, които ги предлагат, разясни още водачът на ГЕРБ. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР