Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обяви победа на парламентарните избори,

...
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обяви победа на парламентарните избори,
Коментари Харесай

Орбан спечели четвърти мандат. Можете да видите победата и от Луната, и от Брюксел

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан разгласи победа на парламентарните избори, а водачът на опозиционната коалиция " Обединени за Унгария " Петер Марки-Зай призна проваляне.

Така Орбан печели четвърти следващ мандат, откакто гласоподавателите поддържаха внимателната му позиция във връзка с войната на Русия в Украйна и акцията му за по-традиционни християнски полезности, отбелязва " Ройтерс ".

" Постигнахме толкоз огромна победа, че можете да я видите от Луната и сигурно можете да я видите от Брюксел ", сподели Орбан пред свои последователи.

Унгарският водач неведнъж влезе в конфликти с Брюксел през последните години, защото е упрекван от Европейски Съюз в уронване на демократичните свободи в страната си.

" Целият свят видя довечера в Будапеща, че християнските демократични политики, консервативните цивилен политики и патриотичните политики победиха. Ние споделяме на Европа, че това не е предишното, това е бъдещето ", съобщи Орбан.

При 75 % преброени гласове предвожданата от ФИДЕС коалиция печели 54.5 % от вота, до момента в който проевропейската опозиционна коалиция " Обединени за Унгария " получава близо 34 % от вота, демонстрират данни на националната изборна комисия.

Лидерът на опозиционната коалиция " Обединени за Унгария " Петер Марки-Зай сподели от своя страна, че успеха на ръководещата партия ФИДЕС се дължи на огромната ѝ пропагандна машина, включително превъзходството ѝ в медиите.

" Не желая да скътвам разочарованието си, тъгата си... Знаехме, че битката ще бъде неравна ", сподели той.

" Признаваме, че ФИДЕС получи голямото болшинство от гласовете. Но все пак можем да спорим дали тези избори бяха демократични и свободни ", добави 49-годишният политик.

Победата може да окуражи 58-годишния Орбан в упоритостта му да построи " нелиберална " страна, която съгласно критиците е равносилна на подриване на демократичните правила, разяснява Ройтерс.

Нахлуването в Украйна, което Русия назова " специфична военна интервенция " за разоръжаване на съседката си, принуди Орбан, един от най-дългогодишните европейски водачи, да предприеме неуместни маневри вкъщи и ускори апела на водача на опозицията Петер Марки-Зай да върне Унгария в западната сфера на въздействие.

Въпреки това доста от по-възрастните и по-бедни гласоподаватели, които от дълго време поддържат консервативната обществена стратегия на Орбан, се оказаха недоверчиви към опозицията, за която той съобщи, че ще въвлече страната във война.

Орбан осъди съветската инвазия и не наложи несъгласие на глобите на Европейския съюз против Москва, макар че съобщи, че не е склонен с тях. Но той забрани превозването на оръжия за Украйна през унгарска територия, като се сблъска с рецензии от страна на националистическите си съдружници в Полша.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР