Министър-председателят на Швеция ще се срещне с турския президент Реджеп

...
Министър-председателят на Швеция ще се срещне с турския президент Реджеп
Коментари Харесай

Швеция ще опитва да сломи турската съпротива срещу членството й в НАТО

Министър-председателят на Швеция ще се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в понеделник като финален опит за превъзмогване на дипломатическата невъзможност, обвързвана с блокирания блян на скандинавската страна за участие в НАТО.

Разговорите с висок залог в навечерието на срещата на върха на алианса в литовската столица Вилнюс се организират в миг, когато НАТО желае да показва единение пред войната на Русия в Украйна.

И НАТО, и Белият дом се притесняват, че Кремъл се пробва да употребява мощните си връзки с Турция, с цел да насади разделяне измежду западните съдружници.

Очаква се президентът на Съединени американски щати Джо Байдън да повдигне този въпрос при срещата си с Ердоган в границите на двудневното събитие.

Ердоган нееднократно е изразявал разочарованието си от това, което той назовава неуспех на Швеция да съблюдава обещанието си да се оправи с хипотетичните кюрдски бойци, за които се твърди, че " бродят по улиците " на Стокхолм.

" Швеция е подхванала някои стъпки в вярната посока ", цитира офисът на Ердоган думите на турския водач, казани на Байдън в телефонен диалог в неделя.

Но решението на Швеция да разреши на прокюрдските групи да " организират свободно демонстрации, възхваляващи тероризма, обезсилва тези стъпки ", сподели Ердоган.

Позицията на Ердоган е подкрепена от другарски настроения към Кремъл маджарски министър-председател Виктор Орбан.

Двете страни остават единствените членове на НАТО, които към момента стоят на пътя на единомислещата ратификация, нужна на Швеция, с цел да стане 32-ят член на ръководения от Съединени американски щати блок.

Унгария даде явен сигнал, че ще последва образеца на Ердоган и ще утвърди участието на Швеция, в случай че Турция ѝ даде зелена светлина.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг се надява да излезе от срещата в понеделник сред Ердоган и шведския министър-председател Улф Кристерсон с ангажимент за поддръжка от страна на Турция.

Анализаторите се надяваха, че Ердоган ще смекчи позицията си след сложните избори през май, които той завоюва, изтъквайки своите националистически качества пред консервативните си съидейници.

Спорът произтича от съглашението, което Турция подписа с Швеция и Финландия, откакто съседите прекратиха десетилетията на военно необвързване и потърсиха леговище под нуклеарния чадър, обезпечен от НАТО, откакто Русия нахлу в Украйна.

Споразумението, което Столтенберг завърши на миналогодишната среща на върха на НАТО, задължава Швеция и Финландия да затегнат законодателството си за битка с тероризма и да предават на Турция обвинени бойци.

Ердоган имаше доста по-малко искания към Финландия и Хелзинки беше публично признат в алианса на 4 април.

Оттогава Швеция промени законодателството си, а също по този начин анулира оръжейното ембарго, което беше наложила на Турция, откакто Ердоган стартира едностранно навлизане в Северна Сирия през 2019 година

Миналия месец шведското държавно управление се съгласи да екстрадира мъж, наказан за трафик на опиати, който е подкрепял прокюрдската милиция ПКК - първият случай, който Столтенберг посочи в обществените си изявления предходната седмица.

Но Ердоган се възползва от решенията на шведската полиция да позволи демонстрации в поддръжка на ПКК и митинги, на които антиислямски настроени персони са изгаряли страници от Корана. Един подобен митинг в края на предишния месец разпали гневни прояви в целия мюсюлмански свят. Шведското държавно управление публично осъди " ислямофобския " акт. Но в Стокхолм подчертаха, че Швеция има " конституционно предпазено право на независимост на събранията, изразяването и демонстрациите ".

Ердоган загатна, че към момента е отворен за увещание и че решението му за участието на Швеция в НАТО към момента не е взето.Турция " ще вземе най-хубавото решение (за участието на Швеция), каквото и да е то ", сподели турският водач./БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР