Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма

...
Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма
Коментари Харесай

Добра новина: Няма да има съществено увеличение на тока

Съществено повишаване на цената на тока за битовите консуматори няма да има. Осигурен е финансов запас от държавния бюджет за покриване на отговорностите на Фонд сигурност на електроенергийната система. В това увери пред Би Ти Ви служебният енергиен министър Владимир Малинов.

Той има уверението на АЕЦ " Козлодуй ", че в понеделник в идната седмица ще подадат ново заявление с по-нисък % на нарастване на цената в микса на контролирания пазар. Всеки по-голяма дял в цената за битовите клиенти би трябвало да заемат и възобновимите източници. Увеличението на цената може да бъде минимално в границите на инфлационните процесите в последната една година, уточни Малинов.

Министърът не се нае да каже с какъв брой % може да нарастне цената на тока, само че допусна, че може да е с 5-10%, само че все пак прикани медиите да изчакат заявката на АЕЦ " Козлодуй ".

Той добави, че цената на електрическата енергия става все по-достъпна.

Малинов посочи още, че излизането на свободния пазар на електрическа енергия е необратим развой. Това, което бе признато като изменение в Закона за енергетиката за отлагането на либерализацията не анулира цялостната либерализация от 1 януари 2026 година Ще бъде основана вярната осведомителна акция за метода и средствата, които би трябвало да употребяват след въвеждането на цялостната либерализация - по какъв начин да ръководят при един свободен пазар своята консумация на електрическа енергия.

Според него избрана група от семействата ще се оправят добре със свободния пазар на електрическа енергия спрямо други, като по-възрастните. Ще има и часови диапазон, в който ще има евтина електрическа енергия и ще има такава с по-висока цена. Владимир Малинов добави, че с цел да няма енергийно небогати семейства, ще бъде направен обществен проект за климата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР