Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис заяви в публикувано в петък

...
Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис заяви в публикувано в петък
Коментари Харесай

Мицотакис: На срещата на ЕС България трябва да вдигне блокадата за РСМ

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис съобщи в оповестено в петък изявление пред европейската редакция на Politico, че Европейският съюз би трябвало да интегрира шестте западнобалкански страни до 2033 година, като първата стъпка в това направление е България да вдигне блокадата за започване на присъединителни договаряния с Република Северна Македония на срещата на върха на блока след две седмици.

Според премиера на южната ни съседка, нахлуването на Русия в Украйна е придало ново чувство за необходимост на нуждата от обвързване на Черна гора, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Косово към 27-членния Европейски Съюз, частично за противопоставяне на възходящото съветско и китайско въздействие в района. Връзката може да включва пълноправно участие или различна общественост.

В публикацията, оповестена преди срещата на върха в Гърция за Процеса на съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), Мицотакис декларира, че Европейски Съюз би трябвало да потвърди, че когато „ изложи визия, той има желанието и потенциала да я осъществя “.

Визията за присъединение към Европейски Съюз за района, сподели той, е станала „ замъглена, избледнява в очите на разочарованите и обезверени жители “, защото процесът на разширение на Европейски Съюз е спрял през последните години заради опасения за сигурността, ръководството и миграцията.

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани е планувана за 23 юни.

„ Посланието ми през днешния ден е ясно: В сходство с избрани критерии, дано предложим интеграцията на всички Западни Балкани в Европейски Съюз до 2033 година – упорит, само че изпълним график. Това от дълго време е закъсняло “, акцентира Мицотакис. „ Първата стъпка би трябвало да бъде решение след две седмици в Брюксел за деблокиране на пътя на Северна Македония и Албания “.

Инициативата на Мицотакис акцентира по какъв начин Гърция се пробва да ускори ролята си на Балканите, откакто излезе от финансова рецесия, която опетни нейния имидж, разяснява Reuters.

Очаква се немският канцлер Олаф Шолц, който в петък стартира двудневна обиколка на Западните Балкани, също да пътува до северния гръцки град Солун за вечеря с 13-те участници в ПСЮИЕ. Към него ще се причисли и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР