Министър-председателят на Естония Кая Калас, министър-председателят на Латвия Кришянис Каринши

...
Министър-председателят на Естония Кая Калас, министър-председателят на Латвия Кришянис Каринши
Коментари Харесай

Балтийските държави се присъединиха към декларацията на Г-7 в подкрепа на Украйна

Министър-председателят на Естония Кая Калас, министър-председателят на Латвия Кришянис Каринши и премиера на Литва Ингрида Шимоните оповестиха, че техните страни се причисляват към декларацията за поддръжка на Украйна, която беше оповестена от Групата на седемте (Г-7) през юли.


" Ще работим с Украйна в тази многостранна рамка за определяне на задължения и договорености в региона на сигурността, които биха помогнали на Украйна да завоюва тази война допустимо най-скоро, да подкрепим нейната икономическа непоклатимост и възобновяване, резистентност, стратегия за промени и да напреднем в нейните европейски и евроатлантически желания ", се споделя в изказването.

То беше оповестено в обществените медии и от министър-председателя Калас, както и от нейния литовски сътрудник и оттеглящ се министър-председател Кариниш в същия ден, в който последният подаде оставка като началник на кабинета на своята страна.

Премиерите също по този начин подчертаха, че единствено участието в НАТО може да предложи сигурност на Украйна, и дадоха обещание да работят за постигането на тази цел.

" На срещата на върха на НАТО във Вилнюс съдружниците се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в НАТО. Ще продължим да оказваме непоколебима поддръжка на Украйна по пътя ѝ към участие в Алианса допустимо най-скоро ", означиха министър председателите.

Те показаха и вяра, че страната може бързо да стане член на Европейски Съюз и че договарянията за присъединение могат да стартират през 2023 година, след оценката на Европейската комисия.

" Една мощна, самостоятелна и просперираща Украйна, която е изцяло закотвена в евроатлантическото семейство, е от значително значение за европейската сигурност ", подчертаха те в заключението на изказването.

Неофициално наричани декларация за " гаранции за сигурност ", документите на Г-7 имат за цел да обезпечат на Украйна непрекъсната политическа, военна, финансова и икономическа помощ посредством двустранни съглашения. В тях се приканва също по този начин да се потърси отговорност от Русия за експанзията ѝ против Украйна и агресорът да бъде заставен да заплати за възобновяване на страната.

18 страни към този момент оповестиха, че се причисляват към правилата, изразени в декларацията: Естония, Латвия, Литва, Финландия, Швеция, Дания, Норвегия, Исландия, Чешката република, България, Румъния, Белгия, Нидерландия, Ирландия, Португалия, Испания, Гърция и Северна Македония.

Първоначалната декларация беше подписана от Групата на седемте (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати, както и Европейския съюз като " нечленуващ в нея член " ), която сплотява най-мощните стопански системи в света. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР