Министър-председателят на Белгия Шарл Мишел отхвърли пред телевизия RTBF предположението

...
Министър-председателят на Белгия Шарл Мишел отхвърли пред телевизия RTBF предположението
Коментари Харесай

Белгия отказва да укрие Пучдемон

Министър-председателят на Белгия Шарл Мишел отхвърли пред телевизия RTBF догатката на белгийския държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, че Брюксел може да даде политическо леговище на водача на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон. Подобна опция „ безусловно не влиза в дневния ред на страната “, сподели той и прикани Франкен „ да не налива масло в огъня “.
Вицепремиерът на Белгия Александър де Кру също реагира остро: " Такива приказки не показват позицията на държавното управление и единствено утежняват ситуацията в района. Трябва да успокоим хората, а не да ги дразним още повече “
Франкен съобщи през вчерашния ден, че въпросът за политическо леговище на Пучдемон „ не е необикновен, в случай че се огледа на обстановката. Там (в Испания) към този момент приказват за затвор. Пита се може ли съдът над него да бъде обективен? “ Секретарят по убежището добави, че " каталунците, които се усещат обект на политическа опасност ", включително Пучдемон, могат да подадат молба за леговище в Белгия. Той съобщи пред фламандската телевизия VRT, че " Белгия може да бъде опция за Пучдемон да се измъкне ", само че добави, че към този момент такава молба не е получавана.
От през днешния ден влиза в действие директното ръководство на Мадрид в Каталуния, откакто автономията на отцепническата област бе отнета според член 155 на конституцията на страната. Автономният парламент бе разхлабен и бяха планувани избори на 21 декември. Уволнено бе цялото каталунско държавно управление (женералитет) отпред с Карлес Пучдемон. Той разгласи „ мирна демократична опозиция “, отхвърли да съобщи властта и акцентира, че „ в демократичното общество единствено парламентите назначават или отстраняват президентите “.
Мадридските управляващи могат да обвинят още през днешния ден Пучдемон в нелегално заграбване на компетенции и да го осъдят на затвор от една до три години. Ако съдът го признае за отговорен в бунт, наказването може да бъде 30 години затвор. Прокурата в Мадрид към този момент е подготвила обвинявания освен против него, само че и против членовете на управителното бюро на Народното събрание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР