Министър-председателят Гълъб Донев ще връчи годишната държавна награда Св. Паисий

...
Министър-председателят Гълъб Донев ще връчи годишната държавна награда Св. Паисий
Коментари Харесай

Бившият мъж на убитата актриса – с държавна награда

Министър-председателят Гълъб Донев ще връчи годишната държавна премия „ Св. Паисий Хилендарски “ на акад. Людмил Стайков.

Бележитият кино режисьор и учител в НАТФИЗ, е някогашен брачен партньор на убитата от внучка си актриса Виолета Донева.

Двамата са разведени от доста години.

Стайков и Донева имат наследник, чиято щерка Ивет, е упрекната в убийството на баба си, осъществено преди дни.

Той ще бъде отличен за своя извънреден принос за развиването на националната културна еднаквост и духовни полезности.

Церемонията по награждаване ще се състои в петък, 18 ноември, от 16 ч в постройката на Националния исторически музей.

Годишната държавна премия „ Св. Паисий Хилендарски ” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 година Тя се присъжда за стимулиране на български създатели и реализатори на творби, свързани с българската история и обичаи. Носителят й за тази година беше избран от комисия по избора с ръководител акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българската академия на науките.

Професионалният път на акад. Людмил Стайков, който преди месец навърши 85 години, стартира от театралната сцена на Бургаския и Младежкия спектакъл. В Българска национална телевизия основава редица документални филми за върхови достижения на българското музикално, балетно, оперно и фолклорно изкуство. Филмовите му произведения реализират изключителна известност измежду милиони фенове. Трилогията „ Хан Аспарух “ се трансформира във феномен на 80-те години. Подобна е и ориста по-късно на „ Време разделно “ по романа на Антон Дончев, избран с анкета на Българска национална телевизия за филм на столетието.

През годините филмите на Людмил Стайков показват България на десетки интернационалните фестивали по целия свят. Акад. Стайков е притежател на голям брой награди, както и на ордена „ Академични палми “ на Френската република.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР