Министър-председателят Бойко Борисов възложи на Главния инспекторат на Министерския съвет

...
Министър-председателят Бойко Борисов възложи на Главния инспекторат на Министерския съвет
Коментари Харесай

Погват институции, искали хартиени свидетелства за съдимост

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на Главния инспекторат на Министерския съвет да извърши инспекции в няколко институции, които не престават да изискват удостоверение за съдимост на книжен притежател като част от нужните документи за даване на административна услуга. Това оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Проверките са предоставени след подадени сигнали на електронен адрес [email protected], основан по самодейност на вицепремиера Томислав Дончев в отговор на недоволства на жителите за неспазване на закона и непозволено изисквани от тях удостоверения и свидетелства.

Главният инспекторат ще ревизира процедури в Министерството на труда и обществената политика за кандидатстване по планове към министерството, в Агенцията по заетостта за кандидатстване по планове в бюрата по труда, в Изпълнителната организация по медикаментите за издаване на позволение за търговия на дребно с лекарствени артикули в аптека, в Изпълнителната организация по горите за подписване на контракти за рандеман и продажба на дървесина с търговци, както и в ИА "Автомобилна администрация " за издаване на уверение за регистрация за осъществяване на таксиметров транспорт на пасажери.

Резултатите от инспекциите ще бъдат показани в отчет до премиера в период до 30 април 2018 година

С измененията в законодателството от началото на годината отпада изцяло условието към лицата с чисто правосъдно минало да показват удостоверението като доказателство, а администрациите са задължени да откриват данните за съдимостта на жителите служебно, без да се заплаща държавна такса.

Мярката е част от дълготрайния приоритет на държавното управление за административна промяна и възстановяване на обслужването към жителите и бизнеса, в това число посредством унищожаване на условието за показване на някои от по-разпространените публични документи на книжен притежател.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР